SIKKERHET

Hylles som en legende: Dan Kaminsky er død

Sikkerhetseksperten som reddet internett ble 42 år gammel.

Dan Kaminsky under ett av sine mange foredrag på Black Hat-konferansen, her avbildet i 2016.
Dan Kaminsky under ett av sine mange foredrag på Black Hat-konferansen, her avbildet i 2016. Foto: David Becker / Reuters
26. apr. 2021 - 17:00

Et samlet internasjonalt sikkerhetsmiljø er i sorg etter tapet av en av deres beste. I helgen ble det kjent at amerikanske Dan Kaminsky er død, bare 42 år gammel.

Bortgangen var brå og uventet, og kom etter en akutt komplikasjon knyttet til diabetes. Dan har slitt med sukkersyke i årevis og han var nylig innlagt for sykdommen. Det skriver niesen Sarah i en kunngjøring for å stanse spredning av konspirasjonsteorier og falske rykter om at dødsfallet var knyttet til en koronavaksine.

Kaminsky blir hyllet av sine bransjekolleger, som nå minnes ham i sosiale medier. Venner og bekjente trekker fram en lang rekke historier og personlige egenskaper, som at han var raus, sjenerøs og inkluderende, en inspirasjonskilde, en helt og legende, som vil bli dypt savnet.

En pioner innen DNS-sikkerhet

Den populære sikkerhetseksperten er særlig kjent for at han i 2008 oppdaget en kritisk sårbarhet i selve DNS-protokollen. Hullet ble fikset i kulissene gjennom et bredt anlagt og hemmelig samarbeid på tvers av bransjeaktører.

Kaminsky fikk da æren av å ha reddet internett, for å sitere et oppslag den britiske avisen The Guardian har brukt om bragden. Noen år tidligere fikk han også presseomtale for sin rolle i kartleggingen av Sony BMGs rootkit-skandale, et svært kontroversielt program for kopisperre på CD-plater som plateselskapet tvangsinstallerte på datamaskiner.

Dan Kaminsky hadde et stort nettverk, og holdt i en årrekke foredrag på noen av verdens største sikkerhetskonferanser, som blant annet Black Hat og Def Con i Las Vegas. Det var også som prominent foredragsholder at han gjestet Norge.

Tilbake i 2011 var han det store trekkplasteret under sikkerhetskonferansen Paranoia i Oslo. Arrangøren Watchcom omtalte ham allerede den gang som en internettguru.

Nå blir han minnet som en bauta og legende i cybersikkerhetsmiljøet, der en rekke toneangivende eksperter tar til orde for at Kaminsky bør bli innlemmet i Internet Hall of Fame.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.