I dag kan din Mac og iPhone bli ny

Nye Apple-operativsystemer kan testes.

I dag kan din Mac og iPhone bli ny
Både OS X El Capitan og iOS 9 kan nå betatestes av alle som vil. Bilde: Apple

Apple er stadig mer åpne når det gjelder å la publikum teste sine kommende operativsystemer. Det begynte i fjor med åpen test av Yosemite-operativsystemet for Mac, og i år får alle som vil teste både nye iOS og OS X. 

Det har selvsagt vært mulig å teste operativsystemene tidligere hvis man var entusiastisk nok - det krevede imidlertid utviklertilgang. Utviklerbetaer har vært tilgjengelige en stund. 

Fra og med i dag er det imidlertid fritt frem for alle å skrive seg opp som betatester, alt man trenger er en gyldig Apple ID. 

Det er også første gangen en ny hovedversjon av iOS ligger ute til testing.

Les også: Svalestup for salg av pc-er.

Det skal sies at verken årets utgave av iOS eller OS X legger opp til noen dramatiske nyheter, men de innebærer likevel mange trivelige og etterlengtede forbedringer.

Mer kontroll

OS X (også kalt El Capitan) introduserer en mer oversiktlig måte å kjøre to apper ved siden av hverandre, bedre «mission control» som også gir bedre oversikt over hva som kjører på maskinen, mer omfattende Spotlight-søk, mange forbedringer til Safari, epost og kart, samt generelle ytelsesforbedringer som skal få maskiner til å føles raskere og mer responsive. 

Nye iOS bringer med seg en applikasjon kalt News, som kan beskrives som en utfordrer til den populære Flipboard. Notat-appen blir mer funksjonell og visuell, kart-appen får endelig offentlig transport (bare i utvalgte byer foreløpig), Siri blir langt kraftigere og flinkere til å proaktivt foreslå kontakter eller applikasjoner man kan bruke, og nye iPad-modeller får nå også en mye bedre fleroppgavekjøring med blant annet støtte for to applikasjoner side om side.

Les også: Apple vil kutte ytelsen på iPhone.

Det loves også her bedre ytelse og bedre batterilevetid. 

Som alltid er det viktig å huske at dette er uferdige betaversjoner som kan fortsatt være til dels ustabile. Endelige versjoner av begge operativsystemene ventes til høsten.