IBM flinkest på patenter igjen

I de siste årene har IT-selskapene skjønt at patenter kan bety mye penger. - Velkommen etter, sier IBM, som håver inn milliarder.

I de siste årene har stadig flere selskaper forstått at patenter kan være lønnsomt, eller dyrt hvis du ikke har dem. Mange selskaper har derfor endevendt sine arkiver og funnet patenter de kan kreve penger for.

Norske Bellboy har skaffet seg et patent på Internett- og mobilhandel i Europa, mens British Telecom forsøker blant annet å kreve penger på et patent de fikk innvilget i sin tid i USA på hyperlenker. Les mer om Bellboy: Vil ta godt betalt for ehandelspatent

Men enkelte har alltid være flinke på å ta patenter, både for å tjene penger og for å avverge patentstrider mot seg selv. For åttende året på rad vinner IBM førsteplassen i innvilgede patenter i USA.

I fjor fikk IBM innvilget 2,886 patenter, mer enn 850 flere en nestemann på listen. Selskapet kan også skryte av at de fikk flere patenter i fjor enn sine åtte største konkurrenter - Hewlett-Packard, Intel, Sun, Microsoft, Cisco, Dell, Oracle og EMC - til sammen.

Totalt sitter "Store Blå" på 34.000 patenter rundt i verden. Selskapet regner med at det vil tjene rundt én milliard dollar på patentrettigheter til neste år.

IBMs patenter i fjor fordeler seg på rundt 1000 patenter på programvare, rundt 1000 på mikroelektronikk og 400 på lagringsteknologi.

Til toppen