IBM først ute med Xeon i bladserver

IBMs første bladserver tar opptil to 2,4 GHz Xeon-prosessorer. Ytelsen er som 1 U-serveren, men BladeCenter pakkes dobbelt så tett.

Et patentert viftesystem er noe av bakgrunnen for at IBM er først ute med en bladserver med Xeon-prosessor, og følgelig nøyaktig samme ytelse som en fullverdig flatserver i 1 U høyde. Andre leverandører har nøyd seg med mindre varmeutvklende, og følgelig svakere, prosessorer i sine design for tettpakkede servere.

IBMs bladservere monteres stående i et spesielt tilrettelagt kabinett som har en høyde på 7 U. Det går 14 bladservere i ett kabinett. Det innebærer at der du hittil har stablet sju flatservere, kan du nå få plass til dobbelt så mange bladservere, hver med samme ytelse og øvrige egenskaper som en flatserver.


- Du sparer penger i tillegg til plass, sier seniorkonsulent Svein Trulsrud i IBM Norge. - Et kabinett med 14 standard utrustede bladservere koster rundt 46.000 euro, mot 54.000 euro for 14 flatservere. Designet gir dessuten bedre feiltoleranse og lavere energiforbruk.

Kabinettet inneholder komponenter som serverne gjerne kan dele på, ikke bare optisk drev, men også strømforsyning, vifte, nettverksvitsj, fiber channel svitsj for kobling til lagringsnett og kort for kobling til IBMs driftskonsoll. Disse enhetene monteres stående fra kabinettets bakside, og kan dubleres for sikkerhetens skyld.

Selve bladserverne monteres fra kabinettets forkant, med hvert sitt hovedprosessorpar, serviceprosessor, nettkort, minne og valgfrie disklager. To spesiallagede kontakter bak på bladserverne - identiske og redundante, for driftssikkerhetens skyld - sørger for utveksling av data og tilførsel av energi fra kabinettet. Bladservere, vifter og så videre kan byttes mens enhetene er i drift.

- Serviceprosessoren er en Hitachi-modell forsynt med IBM-mikrokode med tanke på å fungere mot driftsverktøyet IBM Director som følger med BladeCenter, forklarer Trulsrud. - Vi tenker oss installasjoner der man har opptil mange hundre bladservere. Driftssystemet er følgelig gjort både enkelt og kraftig. Man går raskt ned til den enkelte bladserveren etter behov, samtidig som konfigurasjon og programvareinstallasjon kan gjøres gjennom dra-og-slipp fra driftskonsollet.

Hver bladserver kan ta en eller to Xeon-prosessorer i 2,0 eller 2,4 GHz. Nettkortet tar opptil gigabit Ethernet, og minnekapasiteten er opptil 8 GB. Hver bladserver kan ha null, en eller to 2,5 tommers IDE-disker på 40 GB hver. Disse er av samme type som på IBMs bærbare PC-er, men har lavere feilfrekvens.

- De fleste foretrekker å ha lokale disker på sine bladservere, slik at operativsystemet kan hentes lokalt. Trenger man større og kraftigere disker, kan man få 150 GB SCSI-disker i et "lagringsblad" som plasseres i BladeCenter-kabinettet. Da må man selvfølgelig ofre et serverspor.

Kabinettet fungerer selv om ikke alle spor har server eller disk. Av hensyn til det patenterte viftesystemet, må sporene da fylles av spesielt formede blindgjengere.

Til toppen