BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM har laget verdens mest avanserte kvantedatamaskin

IBM skal ha bygget verdens hittil mest avanserte kvantedatamaskin. Maskinen er en forsmak på fremtidens superdatamaskiner, og stiller blant annet nye krav til kryptering.

16. aug. 2000 - 09:51

Datakjempen IBM annonserte tirsdag at de har konstruert verdens mest avanserte kvantedatamaskin. Maskinen kjører på fem atomer, som fungerer både som minne og prosessor.

- En kvantedatamaskin kan etterhvert brukes til praktiske funksjoner som databasesøk - for eksempel vil internettsøk kunne gå mye raskere, sier IBM-forsker Isaac Cheung.

Dagens metode for prosessorproduksjon er forventet å nå et metningspunkt - hvor silisiumbrikkene ikke får plass til flere kretser og ikke kan bli mindre og raskere - i løpet av det neste tiåret, skriver Reuters.

Kvantedatamaskiner forventes å bety slutten for Moores lov.

'Loven' ble formulert av Gordon Moore i 1964, og forutsa at datakraft vil fordobles hvert år. Da Moore skrev sin artikkel hadde den kjappeste prosessoren i hans laboratorium 64 transistorer (av/på-brytere).

Da Intel (som Moore var med på å grunnlegge) lanserte sin Pentium III i fjor, hadde den 28 millioner transistorer, skriver Tech Review.

- Kvantedatamaskiner starter der Moores lov slutter - rundt år 2020, når kretsenes spesifikasjoner er atomer og molekyler, sier Cheung.

Slike datamaskiner vil ha spesifikasjoner for regnehastigheter som gjør dem egnet til langt mer enn å spille tredimensjonal Quake over Internett. En av bruksområdene er å knekke kryptering eller utvikle nye, midlertidig ubrytelige, krypteringsalgoritmer.

Derfor er både USAs forsvarsdepartement og sikkerhetsadministrasjon inne og sponser den delen av forskningen som foregår ved Stanford-universitetet.

Kvantedatamaskiner kan bli svært nyttige i en av de viktigste oppgavene i moderne kodeknekking: Primtallfaktorisering. Jo raskere datamaskinene er, desto lenger må kodenøkkelen være for å sikre den hemmelige informasjonen.

Cheung sier forskerne har testet maskinen på faktorisering, og at den løste oppgavene i ett steg, til forskjell fra en vanlig datamaskin som ville brukt flere steg på utregningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.