IBM-Holocaust søksmål droppet

IBM var saksøkt for å ha levert teknologi til nazistene under 2. verdenskrig, men nå skrinlegger Holocaust-ofrene søksmålet for å sikre at tysk industri betaler den erstatning de er pålagt å betale.

I februar ble International Business Machines Corporation (IBM) saksøkt på vegne av Holocaust-ofre som mente at IBM-teknologi muliggjorde registreringen av menneskene i konsentrasjonsleirene.

Nå har Holocaust-ofrene droppet dette søksmålet for å unngå av uavklarte saker fører til at Tyskland ikke betaler ut noe erstatning i det hele tatt, skriver Financial Times (FT).


I søksmålet het det at IBM med viten og vilje leverte teknologi som ble brukt til å katalogisere konsentrasjonsleir-ofre, og på den måten bidro til "forfølgelsen, lidelsen og massemordet" før og under 2. verdenskrig.

I fjor ble slavearbeidere fra nazistenes konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig tilkjent en erstatning på i overkant av 41 milliarder norske kroner (10 milliarder tyske mark) fra tysk industri.

I vilkårene for erstatningen heter det at utbetalingene til slavearbeiderne ikke kan starte før det er "juridisk fred" i USA.

Nå er det kun et siste søksmål som må avklares; nemlig et søksmål mot tyske banker for å ha stjålet jødiske eiendeler i løpet av 2. verdenskrig. I følge Financial Times kan det ta flere uker før eventuelt også denne saken blir droppet.


Beslutningen om å droppe søksmålet kom etter forhandlinger mellom ofrenes advokater og den amerikanske stat i stedet for med IBM. Det var ikke enighet mellom advokatene til Holocaust-ofrene om beslutningen.

Et viktig element i søksmålet mot IBM var å tvinge selskapet til å åpne arkivene for offentligheten. Nå har IBM bestemt seg for å donere sine arkiv til det amerikanske New York University og til det tyske Hochenheim University.
Til toppen