IBM mistenkes for skattesnusk

Engelske skattemyndigheter etterforsker nå IBM for skatteunndragelser. Avgiftene som IBM UK betalte til USA økte tidligere på 90-tallet, noe IBM sparte penger på.

Engelske skattemyndigheter etterforsker nå IBM for skatteunndragelser. Avgiftene som IBM UK betalte til USA økte tidligere på 90-tallet, noe IBM sparte penger på.

Misfornøyde ansatte som får sparken kan ta hevn på mange måter - det har IBM fått erfare. Selskapet er nå under etterforskning av Inland Revenue, de engelske skattemyndighetene, etter at en tidligere markedssjef har beskyldt selskapet for skatteunnderagelser, skriver Wall Street Journal.

Problemstillingen er ikke ny - hvor mye datterselskaper i andre land betaler til moderselskapet i form av forskjellige avgifter, er et omstridt tema. Fordi skattesatsene i mange land er høyere enn i USA, lønner det seg ofte å rapportere så store deler av overskuddet som mulig i regnskapene til moderselskapene i USA. I England var skattesatsen for bedrifter rundt 35 prosent i de aktuelle årene, mens den i USA var 18 prosent.

For å redusere sin skatt i England, varierte IBM royalty-avgiftene det engelske kontoret betalte til hovedkvarteret i New York mellom åtte og tolv prosent fra 1991 til 1996. Gerard M. Churchhouse, tidligere markeds- og salgssjef i IBM, påstår at hans arbeidsgiver sparte 2,3 milliarder kroner på slike regnskapstekniske grep.

Gry Rohde Nordhus, informasjonssjef i IBM Norge, forteller at hun ikke kjenner til saken.

Churchhouse fikk sparken i 1995, men sier at det ikke var han som sladret, men at han ble kontaktet av skattemyndighetene. Han mener han fikk sparken fordi han var i ferd med å avsløre hva han mener er skattesvindel. IBM bekrefter at de er under etterforskning, men sier at dette ikke er uvanlig.

Saken er komplisert fordi IBM ikke betalte skatt i 1991, 92 og 93 - ganske enkelt fordi selskapet da tapte penger. Men Churchhouse hevder at IBM betalte 12 prosent royalty-avgift inntil 1993, for så å senke den i to år. Senere returnerte avgiften til gammelt nivå i 1996.

IBM-sjef Lou Gertner har fått mye skryt for at snuoperasjonen han har gjennomført, blant annet ved å redusere skatten selskapet betaler gjennom å flytte produksjon til billigere land. Siden 1994 har selskapet senket skattebidraget fra 41,4 til 30 prosent i fjor, skriver Wall Street Journal.

Til toppen