FORBRUKERTEKNOLOGI

IBM-offensiv for åpent dokumentformat

IBM vil ha Open Document Format som standardformat i neste versjon av Workplace-klienten.

5. des. 2005 - 14:58

IBM bekrefter i en pressemelding at de vil tilby OASIS-formatet Open Document Format (ODF) som standard dokumentformat i Workplace fra tidlig neste år. ODF er hittil mest kjent som det XML-baserte dokumentformatet i OpenOffice.org.

Det er nærmere bestemt den neste versjonen, det vil si 2.6, av Workplace Managed Client, som vil få ODF som standard lagringsformat. Denne klienten tilbyr tilgang til tekstbehandling, regneark, presentasjoner med mer gjennom en nettleser. Den vil komme på markedet straks over nyttår.

Workplace er IBMs grundig forberedte angrep for å utnytte hele sin teknologiske tyngde til å sette i gang en prosess for gradvis å gjenerobre IT-kontormiljøet fra Microsoft.

Workplace kan installeres i alle slags kontormiljøer, uavhengig av om de sentrale tjenester er bygget rundt annen mellomvare fra IBM eller ikke.

Målet er å gjøre Workplace til et miljø for å levere og drifte alle sluttbrukerens tjenester, også de som leveres gjennom lokalt installert programvare som Microsoft Office og OpenOffice.org, uavhengig av om klienten er en tynnklient, en Windows-PC, en Linux-PC, en Mac, en PDA eller en avansert mobiltelefon. Også applikasjoner fra for eksempel Domino og SAP skal kunne leveres og driftes gjennom Workplace.

    Les også:

Det er med andre ord et hovedpoeng at dokumenter leveres gjennom en portal og lagres i delte mapper, som brukere får tilgang til avhengig av rolle og rettigheter.

I Norge prøves Workplace ut i flere miljøer. På IBM Software Day i Oslo 7. desember, er det en presentasjon fra Telemark Fylkeskommune og ITA med tittelen Fra visjon til realitet med IBM Workplace Services Express.

Morten Strand i IBM Norge sier til digi.no at han innen årsskiftet vil kunne fortelle om erfaringer fra et norsk selskap som er tidlig ute med å prøve ut ODF med Workplace.

– Workplace skal rulles ut til alle 80 000 ansatte i IBM i første halvår 2006, sier Strand. – Minst 100 av de 1 400 ansatte i IBM Norge skal over på Workplace i løpet av første kvartal.

IBM har i en høringsuttalelse til Moderniseringsdepartementet anbefalt at ODF innføres i norsk offentlig forvaltning.

– Det å satse på åpne formater er like påkrevet for selskaper og myndigheter i alle land, sier Strand. – IBM kansellerte sin Office-avtale med Microsoft for elleve måneder siden, og sparte cirka 80 millioner dollar i året på det.

Strand viser til at også Microsoft har skjønt at proprietære standarder er på vei ut, gjennom sitt åpne format Office Open XML.

– Jeg mener at en åpen standard ikke skal være avhengig av et bestemt verktøy. Ellers kan jeg forsikre at vi vil la Workplace støtte de formatene kundene måtte ønske. Workplace-installasjonene i dag forholder seg også til Microsofts nåværende Office-formater.

Delstaten Massachusetts i USA kunngjorde i høst at den vil satse på ODF, men åpnet nylig for også å godta Office Open XML.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.