KUNSTIG INTELLIGENS

IBM skal erstatte flere tusen jobber med kunstig intelligens

7800 jobber kan forsvinne, ifølge sjefen selv.

Kunstig intelligens-krigen er godt i gang, og det vil få konsekvenser for arbeidslivet – ikke minst hos teknologigiganten IBM.
Kunstig intelligens-krigen er godt i gang, og det vil få konsekvenser for arbeidslivet – ikke minst hos teknologigiganten IBM. Illustrasjonsfoto: geralt/Pixabay
3. mai 2023 - 16:05

En av farene ved kunstig intelligens som oftest trekkes frem av kritikere, er teknologiens potensial til å erstatte mange jobber som i dag utføres av mennesker. Og nå har det kommet faretruende signaler fra en av de store aktørene.

I et intervju med avisen Bloomberg nylig opplyste IBMs toppsjef Arvind Krishna at selskapet står overfor store omveltninger takket være fremskrittene innen kunstig intelligens.

7800 stillinger

Ifølge Krishna har IBM innført ansettelsesstopp for en rekke stillinger, i påvente av at stillingene kan tas over av AI-teknologi. Toppsjefen anslår overfor Bloomberg at det kan dreie seg om så mye som 30 prosent av jobbene hos IBM som ikke er direkte kundefokusert – noe som utgjør cirka 7800 stillinger.

Krishna ser for seg at disse stillingene vil kunne overtas av AI-drevet automatisering over en femårsperiode. Stillingene som trolig kan automatiseres fullstendig, omfatter blant annet posisjoner knyttet til  flytting av ansatte mellom avdelinger og oppgaver av formell art, som skriving av arbeidsbekreftelsesbrev.

Personaloppgaver, som for eksempel evaluering av ytelse og produktivitet, vil trolig ikke bli erstattet innen det neste tiåret, tror Krishna.

IBM-sjefens anslag er et symptom på en gryende trend som mange allerede har advart mot. For ikke lenge siden skrev Digi.no om den amerikanske storbanken Goldman Sachs, som nylig utarbeidet en rapport hvor det beregnes at over 300 millioner fulltidsjobber på tvers av verdens største økonomier står i fare for å bli påvirket av automatiseringspotensialet.

Mange bedrifter har allerede erstattet ansatte

Goldman Sachs tror så mye som to tredjedeler av jobber i både USA og Europa på et eller annet nivå vil kunne automatiseres takket være AI-fremskrittene.

Lanseringen av den mye omtalte chatboten ChatGPT har allerede ført til en del omveltninger i arbeidslivet. Ifølge en undersøkelse utarbeidet av CV-tjenesten Resumebuilder har 48 prosent av bedriftene som allerede bruker ChatGPT, erstattet arbeidere med AI-teknologien. 33 prosent svarte at ChatGPT definitivt vil føre til ytterligere oppsigelser innen utgangen av 2023, mens 26 prosent svarte at dette er sannsynlig.

Som avisen Financial Times pekte på i mars, har også OpenAI, selskapet bak ChatGPT, utarbeidet sin egen forskningsrapport om dette temaet.  

– Våre funn indikerer at cirka 80 prosent av den amerikanske arbeidsstyrken vil oppleve at minst 10 prosent av arbeidsoppgavene deres vil påvirkes av introduksjonen av GPT-er (generative pre-trained transformer, journ.anm.), mens cirka 19 prosent av arbeidere vil oppleve at minst 50 prosent av oppgavene vil bli rammet, skrev OpenAI.

Teknologien som ChatGPT representerer vil få enorme konsekvenser for arbeidslivet, mener den amerikanske storbanken Goldman Sachs.
Les også

Storbank: – Så mange europeiske jobber vil bli automatisert på grunn av kunstig intelligens

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.