IBM tror Microsoft vil gi opp OOXML

IBMs sjef for standarder, Bob Sutor, tror hele bransjen vil se på OOXML som et blindspor.

IBM tror Microsoft vil gi opp OOXML

IBMs sjef for standarder, Bob Sutor, tror hele bransjen vil se på OOXML som et blindspor.

Under LinuxWorld Expo i San Francisco i forrige uke tok IBMs sjef for standarder og åpen kildekode, Bob Sutor, seg tid til en samtale med IT-magasinet Ars Technica, om problemstillinger rundt ISO og forholdet mellom dokumentformatene ODF og OOXML (også kalt Office Open XML).

Før sommerferien tvang protester fra flere land ISO til å legge godkjenningen av det opprinnelig Microsoft-formatet på is. Måten OOXML ble godkjent på har bidratt til skepsis mot ISO. Behandlingen av OOXML ble gjennomført under tidspress. Det skadet den teknologiske avklaringen og førte til et upresist vedtak som mange oppfatter som vanskelig å implementere.

To uker før ISO fant å måtte legge OOXML-godkjenningen på is og ta seg tid til å behandle ankene fra land som Brasil og India, kunngjorde Microsoft at de ville sørge for at framtidige utgaver av deres kontorpakke Office støtter ODF på linje med OOXML og pakkens nedarvede formater.

    Les også:

Sutor fortalte Ars Technica at oppmerksomheten rundt ISO-prosessen for OOXML gjenspeiler et økende engasjement rundt åpne standarder. Han tror ISO kan ha mistet noe troverdighet, men at det skader dem, og ikke det allmenne arbeidet for åpne standarder innen IT.

Ifølge Sutor har ikke ISO-vedtaket for OOXML fått flere til å bruke Microsofts XML-format. Han mener standarden er så kompleks at det i seg selv hindrer utbredt bruk. Selv de som har gått over til den nyeste utgaven av Microsofts kontorpakke, Office 2007, holder seg til de gamle binære formatene, av hensyn til kompatibilitet med lagrede og arkiverte dokumenter. Oppfatningen blant brukerne er at det er lite å hente ved å bytte til OOXML.

Sutor mener denne oppfatningen forsterkes, og at det vil få IT-bransjen til selv å betrakte OOXML som et blindspor. Microsofts erklæring om støtte til ODF viser hvor vinden blåser.

En god måte å kompensere for manglene i dagens ODF – Sutor erkjenner at formatet ikke tilfredsstiller alle funksjonene i Microsoft Office – er å trekke Microsoft aktivt med i arbeidet med å utvikle dette formatet. Han mener dette kan avverge en situasjon der Microsoft selv utvider ODF med proprietære tillegg, og han appellerer til åpne kildekodefellesskapet om å legge sin mistro til side for å sikre et fruktbart samarbeid.

Til toppen