BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM vil bruke indisk arbeidskraft i Norge

IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen vil bruke IBMs indiske ansatte til leveranser i Norge.

6. jan. 2006 - 07:27

Offshoring, heter det, når man ikke bare sender arbeidsoppgaver ut av selskapet, men ut av landet og gjerne verdensdelen, for å ta i bruk billigere arbeidskraft.

Foreløpig har denne trenden i liten grad nådd Norge. Svenske selskaper er langt mer aktive på dette området. Accenture og EDB benytter indisk arbeidskraft, og Telenor bruker det for sine egne prosjekter.

    Les også:

Nå vil også IBM benytte indisk arbeidskraft for norske oppdrag.

– Vi byr nå på prosjekter i Norge med ressurser fra India, sier Morten Thorkildsen, sjef for IBM Norge.

Han forteller at IBM i det siste har ansatt 5 000 nye i India per kvartal og snart har rundt 30 000 i landet. Dette gir nye muligheter for norske kunder, mener Thorkildsen.

Han understreker at det er snakk om å kombinere norske og indiske ressurser, ikke å flytte hele prosjekter.

Offshoring er ofte et betent tema fordi det kan innebære at arbeidsplasser legges ned. Thorkildsen understreker at dette ikke er planen. IBM skal ansette 50 nye i stillinger over hele bedriften. I tillegg oppretter de 15 trainee-stillinger.

– Det er første gang på en lenge at IBM i Norge har et trainee-program, sier Thorkildsen, som for øvrig selv kom inn i selskapet som trainee i 1986.

Thorkildsen mener det er masse oppdrag på gang i markedet, og hard konkurranse om kompetent arbeidskraft. Det betyr at det for tiden er gode muligheter til å få seg jobb for IT-folk. Men slik vil det ikke nødvendigvis fortsette å være, mener Accenture Norge-sjef Nils Øveraas.

– Bruken av indiere vil øke. Dette vil ramme elevene fra IT-høyskolene, sa han til digi.no

Han spår at offshoring-trenden i år for alvor vil komme til Norge. På sikt kan dette gjøre det vanskeligere å få jobb for folk med treårig it-utdannelse, mens fullutdannede sivilingeniører trolig fremdeles vil ha menge muligheter, tror han.

Også nyansatt sjef for Capgemini Norge, Kjell Ulmfeldt tror offshoring-bølgen kommer. Han er selv svensk, og anslår at Norge ligger 12–18 måneder bak Sverige i denne trenden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.