IBMs Transformer - en lett tungvekter

IBMs nye ThinkPad 570 er avansert og kompakt. Vekten er 1,8 kg, høyden 28 mm. Drev for CD og diskett krever ekstrautstyr i form av et eget avtakbart underlag. Men hvorfor utnyttes ikke USB-utgangen?

IBMs nye ThinkPad 570 er avansert og kompakt. Vekten er 1,8 kg, høyden 28 mm. Drev for CD og diskett krever ekstrautstyr i form av et eget avtakbart underlag. Men hvorfor utnyttes ikke USB-utgangen?

Egenskapene og utstyret til denne bærbare PC-en er imponerende. Samtidig som den viderefører IBMs tradisjon med bedre tastatur og muserstatning enn konkurrentene, pakker den svært mye datakraft i sine 1,8 kilogram.

64 MB minne er standard, 192 MB er maks. Disken er enten 4 GB eller 6,4 GB. Skjermen er enten 13,3 tommer med en oppløsning på 1024 ganger 768 punkter, eller 12,1 tommer i 800 ganger 600 punkter. Prosessorutvalget strekker seg fra 300 MHz til 366 MHz Pentium II. Du har valget mellom Windows NT Workstation 4.0 og Windows 98. Det er USB-utgang i tillegg til de vanlige, 2,5 MB videominne, avspilling av MPEG-2 video og Sound Blaster Pro audio. Et V.90 faks-modem er innebygget. To spor til PC-kort er i siden.

Som ekstrautstyr kan du få en sokkel kalt "UltraBase". Denne enheten øker PC-ens samlede høyde med nærmere to centimeter. Den inneholder to høyttalere, enda en USB-utgang og spill/MIDI-utgang, samt spor for ekstra batteri og lagringsenheter som CD-drev, diskettdrev, DVD-drev og ekstra harddisk på 10,1 GB. Slike enheter kan du montere i ulike kombinasjoner. Det er disse kombinasjonsmulighetene, like mye som den enkle koblingen av UltraBase til PC-ens underside, som er bakgrunnen for kodenavnet "Transformer" til denne ThinkPad-modellen.

Med drev for CD og diskett veier UltraBase godt over et kilogram, og PC-ens samlede vekt økes fra 1,8 til nærmere tre kilogram. Psykologisk føles det som om maskinen er dobbelt så tung med UltraBase enn uten. Det føles befriende å kunne skrelle av ekstrautstyret, ikke bare for å slippe vekten, men også når du arbeider ved maskinen, siden tastaturet kommer så mye nærmere bordplaten eller fanget.

ThinkPad 570 med UltraBase føles typisk for det som kjennetegner IBM: Solid teknologi, svært brukervennlige løsninger, allsidighet og kvalitet. På den andre siden må det også konstateres at arkitekturen er proprietær og kanskje unødvendig dyr. UltraBase binder deg til å kjøpe også alt tilleggsutstyret fra IBM. La oss se på noen tall.

Maskinen jeg fikk låne noen dager var utstyrt med den kraftigste prosessoren, den største disken, den beste skjermen og Windows 98. Listepris er 31.031 kroner. Du sparer over 7000 kroner hvis du nøyer deg med 300 MHz prosessor, 4 GB disk og den minste skjermen. (Alle priser i denne artikkelen er oppgitt eks mva.)

UltraBase-sokkelen alene kommer på 1249 kroner. CD-drevet koster 1259 kroner, diskettdrevet 1899 kroner eller 2509 kroner - avhengig av om du velger SuperDisk-formatet LS-120 på 120 MB eller ZIP-formatet på 100 MB. Et DVD-drev kommer på 2919 kroner. Normalt utstyrt, kommer altså UltraBase-utvidelsen på godt over 4400 kroner. Et ekstra batteri koster 1999 kroner, mens harddisken på 10 GB har en listepris på 9817 kroner.

Motivet for å investere i UltraBase-sokkelen må i hovedsak være ønsket om en hendig og kompakt løsning for ulike lagringsprodukter. Ekstra batteri kan like gjerne fraktes separat, og stappes i PC-en ved behov - særlig fordi batterisporet i UltraBase-sokkelen sperrer for sporet til disk eller diskett. Lagringsbehovet kan i dag like gjerne løses gjennom USB-enheter som gjennom IBMs skreddersydde enheter. USB-enheter er fortsatt noe dyrere enn tilsvarende for bordfaste PC-er, og kunne gjerne vært lettere å få tak i. Men de er langt rimeligere enn UltraBase-enhetene til IBM. En 10 GB USB-disk ligger på rundt 7000 kroner.

IBM tilbyr USB på sine bærbare PC-er, men ingen USB-enheter for ThinkPad-modellene. Alternativet til UltraBase-sokkel og spesialtilpassede lagringsenheter, er USB-enheter fra andre leverandører. Er det bare CD eller DVD du trenger, er dette absolutt veien å gå, særlig fordi du da får enheter som uten videre kan koples til alle andre maskiner med USB-utgang.

Neste ThinkPad i "ultraportable"-segmentet bør strippes for de fordyrende elementene som kreves for UltreBase-tilkoplingen. IBM bør alliere seg med en ny partner for å få til lekre og hensiktsmessige USB-enheter for ThinkPad-brukere. Og så bør man tenke på hvordan en annen tilkoplingsstandard, Firewire, kunne nyttes for å gjøre neste generasjon bærbare enda mer tiltrekkende.

Til toppen