Basefarm-direktør mener metoden kan være drepen på IT-monolitter i staten: – Vil øke innovasjonstakten

Direktør for forretningsutvikling Knut Rand i Basefarm mener et DevOps--miljø kommer utviklermiljøene i norske bedrifter til gode.
Direktør for forretningsutvikling Knut Rand i Basefarm mener et DevOps--miljø kommer utviklermiljøene i norske bedrifter til gode. (Bilde: Basefarn)
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Basefarm har inngått samarbeid med Red Hat og leverer nå DevOps-hotell til norske og utenlandske kunder. Flere og flere krever nemlig at programvareoppdateringer kan slippes ut i produksjon i et hyppigere tempo enn tidligere. 

Systemet er basert på Red Hats OpenShift som har en enkel administrasjonsløsning.

Flere med samme type løsning

Amazon Web Services, Microsoft Azure og den norske driftsleverandøren Intility tilbyr også samme type løsninger. 

Direktør for forretningsutvikling Knut Rand i Basefarm mener denne type form for drift kommer utviklermiljøene i norske bedrifter til gode.

– Mange ser store fordeler av å splitte opp applikasjonene i små moduler med mindre kompleksitet. Ved å ha arkitektur som deler opp applikasjonene i små moduler vil det bli mer oversiktlig. Dermed kan man gjøre endringer uten at man bør frykte uventede følgeskader. Slik blir systemene mer pålitelige og lettere å endre på, sier Rand til digi.no.

Dermed tror Rand at tiden der store og komplekse IT-monolitter kan være over. 

Offentlig sektor har vært en synder

Han mener det offentlige har vært en stor synder på denne fronten.

Der har de ofte brukt flere år på å utvikle et system. Når det etter testing og utprøving endelig har kommet ut i produksjon, har det flere ganger vist seg at løsningene ikke har dekket behovet brukerne trengte å fylle.

Rand sier at et strengt testregime må ta mye av ansvaret her.

Ifølge ham har IT-avdelingene vært vant med å kjøre så mange tester på de ulike løsningene at utviklerne internt til slutt har mistet oversikten over hvilke moduler det er som påvirker hverandre.

Men med DevOps-metodikken kan det bli slutt på dette, tror han.

–  Ved å ta i bruk DevOps-metodikk får man ting kvikt ut i produksjon, og på den måten også testet om løsningen både virker og gir den ønskede effekt. Med denne metodikken klarer utviklerne å holde det enkelt. De får en klar oversikt over tjenestene som henger sammen, og hvilke tjenester som er selvstendige, forklarer han. 

(artikkelen fortsetter under)

– Ved å ta i bruk DevOps-metodikk får man ting raskt ut i produksjon, og på den måten også testet om løsningen både virker og gir den ønskede effekten. Med denne metodikken klarer utviklerne å holde det enkelt, og har en klar oversikt over tjenestene som henger sammen, og hvilke tjenester som er selvstendige, forklarer Knut Rand i Basefarm til digi.no.
– Ved å ta i bruk DevOps-metodikk får man ting raskt ut i produksjon, og på den måten også testet om løsningen både virker og gir den ønskede effekten. Med denne metodikken klarer utviklerne å holde det enkelt, og har en klar oversikt over tjenestene som henger sammen, og hvilke tjenester som er selvstendige, forklarer Knut Rand i Basefarm til digi.no. Foto: Facebook

Ny funksjonalitet blir sluppet raskere

Sluttbrukerne vil merke endringene ved at ny funksjonalitet eller feilretting er tilgjengelig raskere enn tidligere.

Typisk vil ny funksjonalitet være tilgjengelig i for eksempel nettbanken fra en dag til en annen. 

– Dermed blir det enklere for virksomheter uavhengig av størrelse å utnytte nye, digitale muligheter og øke innovasjonstakten. Ikke minst er DevOps-plattformen godt egnet for virksomheter som vil komme i gang med bruk av mikrotjenester og kontainerteknologi, utbroderer senior systemarkitekt Ted Schönbeck i Red Hat.

Rand mener mange utviklere i dag opplever å rulle ut applikasjonsoppdateringer som fungerer fint i utviklingsmiljøet, men som feiler under testingen og implementeringen.

Frustrasjon og ekstraarbeid

Dette skaper både frustrasjon og ekstraarbeid. Typisk må utviklerne feilsøke før de kan rulle tilbake løsningen.

Ted Schönbeck er systemarkitekt i Red Hat.
Ted Schönbeck er systemarkitekt i Red Hat. Foto: Twtitter

Det forårsaker forsinkelser og utsatt lansering av funksjonalitet som skulle glede brukerne, parkere konkurrentene og generere inntekter, mener Rand.

– Med hyppige programoppdateringer trenger ikke utviklerne å gjøre like store endringer hver gang, dermed minimaliseres også risikoen for at noe skal gå galt. Om noe som går ut i produksjon skulle vise seg å feile, kan oppdateringen rulles tilbake med en gang eller rettes umiddelbart. Dermed får det ikke store utslag for sluttbrukerne. Metodikken gjør det lettere å konkludere med hva som faktisk gikk galt, forklarer direktøren for forretningsutvikling i Basefarm til digi.no.

IDC-analyse: Mer effektive utvikleravdelinger

For RedHat har analysebyrået IDC analysert effekten av OpenShift i ni virksomheter.

I gjennomsnitt steg distribusjonshastigheten for applikasjoner vesentlig. I tillegg så IDC at produktiviteten til de ni selskapenes utvikleravdelinger steg med 25 prosent.

Samtidig gikk kostnadene til infrastruktur ned betraktelig.

– Vi er lidenskapelig opptatt av teknologi, åpen kildekode-programvare, og levere de beste løsningene til kundene våre, kommenterer sier Schönbeck i Red Hat.

OpenShift-platformen er basert på Red Hat Enterprise Linux og kombinerer Docker-kontainere og Kubernetes for orkestrering, utrulling og applikasjonshåndtering.

Gir rom til å flytte over i kontainere

– OpenShift gir en sikker og stabil plattform for kontainerbasert distribusjon. På plattformen kan både tradisjonelle applikasjoner leve side om side med systemer som er født i skyen. Slik blir det ikke behov for flere ulike driftsmiljøer med tilhørende kompetansebehov og kostnader. Plattformen ivaretar eksisterende investeringer i infrastruktur og programvare. På den måten skapes det rom for å flytte denne teknologien over til kontainer- og skybasert drift, sier Schönbeck.

En undersøkelse viser at et typisk DevOps-miljø gir billigere drift, mer fleksible løsninger og mer effektive utviklere.
En undersøkelse viser at et typisk DevOps-miljø gir billigere drift, mer fleksible løsninger og mer effektive utviklere. Foto: Wikimedia

Direktør for forretningsutvikling Knut Rand i Basefarm mener at DevOps-løsninger – som flere norske og utenlandske driftsleverandører nå leverer – egner seg best for selskaper som sitter med tunge og komplekse systemer, med mange små moduler.

– Hovedfokuset vårt er utviklingsmiljøer som baserer seg på mikrotjenester, sier han.

Ikke en gedigen suksess

Foreløpig er det ikke mange kunder som har kastet seg på løsningen, men Rand forteller at Basefarm har mange som er i en uttestingsfase. 

Selv om ikke løsningen ikke har vært en gedigen suksess foreløpig, mener Rand at Basefarm dekker et eksisterende behov i markedet.

– Hvorfor skal man henvende seg til dere, og ikke sette opp dette selv?

– Det er ikke så lett å sette opp en slik installasjon i praksis. Vi har brukt mye tid sammen med Red Hat for å få dette til å fungere optimalt. Dessuten har utviklerne ofte ikke tid til å fikle med driften. De vil gjerne komme til dekket bord. Vi tror at utviklere flest vil brukte tiden på å bygge og utvikle programvare, og ikke «streve» med installasjons- og driftsoppgaver. Å ta i bruk et DevOps-hotell vil dermed forenkle hverdagen til norske utviklere ytterligere

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen