Test: microsoft

Ikke en gang tvillinger kan lure Windows Hello

Australsk journalist har testet.

Ikke en gang tvillinger kan lure Windows Hello
RealSense-kameraene til Intel åpner for mange muligheter i tillegg til pålogging med ansiktet. Bilde: Asus

Windows Hello er bakt inn i nye Windows 10, og åpner for muligheter til elegant biometrisk pålogging, blant annet ved å bruke eget ansikt. Det krever at datamaskinen man bruker har korrekte kameraer bygget inn, men ellers er teknologien en integrert del av nye Windows.

En australsk journalist ville teste Windows Hello på en ganske ambisiøs og uvanlig måte. Nemlig ved å undersøke om teknologien klarer å skille mellom identiske tvillinger.

Ansiktsgjenkjenningen som brukes av Windows Hello bygger på teknologier utviklet av Intel, først og fremst deres RealSense-kamera, som måler dybde, varme og ansiktsform via tre separate linser.

Les også: «Neste» Windows 10 får smartere minnehåndtering

Journalisten, Chris Griffith, bruke en Lenovo Thinkpad Yoga 14-maskin til å teste, og hadde selv veldig gode erfaringer med innloggingen.

Dermed tok han kontakt med en australsk organisasjon som registrerer tvillinger som gjør seg selv tilgjengelige for medisinsk forskning, og samlet sammen seks par identiske tvillinger.

Slapp ikke inn

Planen var at den ene skulle registrere en Windows-konto, og samtidig registrere ansiktet sitt som nøkkel. Deretter skulle den andre tvillingen forsøke å logge seg inn på kontoen. Det var også lov å etterligne tvillingen ved å tilpasse hårfrisyren eller elementer som briller.

Griffith og tvillingene ble overrasket over hvor effektivt systemet fungerte. Ikke en eneste gang fikk feil tvilling muligheten til å logge seg på. Ett av de seks parene ble ikke kjent igjen i det hele tatt. Uansett hvordan man prøvde å lure systemet ble ikke feil tvilling sluppet inn, selv om Windows Hello noen ganger brukte tid på å identifisere den korrekte tvillingen.

Les også: HoloLens kommer i 2016

Griffith påpeker at Windows Hello har mange elementer som skal gjøre det så sikkert som mulig: Det bruker avanserte krypteringsteknologier, delen av kameraet som kjenner igjen kroppsvarme skal sørge for at systemet ikke kan lures med et bilde, og all informasjon lagres på en et separat komponent av den aktuelle maskinen, slik at det ikke kan stjeles med mindre noen fysisk stjeler hele pcen.

Det at selv ikke identiske tvillinger kan lure teknologien er uansett et ganske lovende tegn.