Ikke fri jakt på nye Internett-adresser

Snart åpner de tre nye toppdomene .biz, .info og .name. Men det blir ikke fritt fram for domenepirater. Her er hva norske Nameplanet og de andre planlegger.

Til sommeren starter et historisk gullrush. Da åpnes tre nye toppdomener hvor både vinnerne og taperne i kappløpet om .com-adresser vil prøve seg igjen.

Men hva gjør selskaper som Norsk Hydro? Hydro er et ord mange kan ønske seg, særlig fordi det norske selskapet sitter på hydro.com. Les: Gartner: Nye toppdomener vil koste deg dyrt
Nå viser det seg at det blir ikke noe åpent gullrush. De tre selskapene som administrerer .name, .biz og .info vil alle forlange merkevare-registrering eller andre typer rettigheter før du får en adresse.

- Vi skal åpne registreringen av .name-adresser i august. Da vil selskaper som har rettigheter på navn som Lara Croft og Mickey Mouse ha 40 dager på seg til å legge frem dokumentasjon og sikre seg sine .name-adresser. Deretter blir det et åpent løp, forteller Tor Albert Ersdal i NamePlanet Norge til digitoday.no.
Her kan du kan lese mer om Nameplanets planer.
Nye toppdomener
Network Solutions hadde enerett på å dele ut .com, org og net-adresser. Internett-styringsorganet ICANN arbeidet i flere år med innføringen av nye toppdomener for å øke konkurransen og sikre seg flere muligheter for adresser.
17.november 2000 vedtok ICANN endelig å innføre følgende syv nye toppdomener: .name, .aero, .museum, .pro, .coop, .biz og .info. Men de fem første kan bare brukes av privatpersoner eller visse bedriftstyper. Det er bare de to siste - info og biz - som er åpne for alle. For eksempel er det bare flyselskaper som får lov til å registrere .aero-adresser.
Afilias, som administrerer .info-adressene, har samme type plan med en 30-45 dagers forhåndsrunde, skriver Cnet. Forsøker du å sikre deg et generelt ord som .info-adresse, kan du melde deg på i køen hos en av registrarene, for eksempel Active ISP. Når den vanlige registreringen åpner, trekkes det mellom søkere om samme navn. Les mer om køsystemet som er åpnet: Nå kan du søke om sex.info


Neulevel planlegger et enda tøffere løp der alle søkere må presentere dokumentasjon på rettigheter til navn de vil ha som .biz-adresser. Piratvirksomheten vil dessuten begrense seg, for Neulevel har tidligere sagt at de vil kreve 2.000 dollar for hver adresse.

- Vi arbeider for at det skal bli vanskeligere å masseregistrere navn for senere salg, sier Ersdal.

Til toppen