JUSS OG SAMFUNN

Ikke fri jakt på nye Internett-adresser

Snart åpner de tre nye toppdomene .biz, .info og .name. Men det blir ikke fritt fram for domenepirater. Her er hva norske Nameplanet og de andre planlegger.

8. mai 2001 - 12:14

Til sommeren starter et historisk gullrush. Da åpnes tre nye toppdomener hvor både vinnerne og taperne i kappløpet om .com-adresser vil prøve seg igjen.

Men hva gjør selskaper som Norsk Hydro? Hydro er et ord mange kan ønske seg, særlig fordi det norske selskapet sitter på hydro.com.

Les: Gartner: Nye toppdomener vil koste deg dyrt

Vis mer

Nå viser det seg at det blir ikke noe åpent gullrush. De tre selskapene som administrerer .name, .biz og .info vil alle forlange merkevare-registrering eller andre typer rettigheter før du får en adresse.

– Vi skal åpne registreringen av .name-adresser i august. Da vil selskaper som har rettigheter på navn som Lara Croft og Mickey Mouse ha 40 dager på seg til å legge frem dokumentasjon og sikre seg sine .name-adresser. Deretter blir det et åpent løp, forteller Tor Albert Ersdal i NamePlanet Norge til digitoday.no.

Her kan du kan lese mer om Nameplanets planer 

Afilias, som administrerer .info-adressene, har samme type plan med en 30-45 dagers forhåndsrunde, skriver Cnet. Forsøker du å sikre deg et generelt ord som .info-adresse, kan du melde deg på i køen hos en av registrarene, for eksempel Active ISP. Når den vanlige registreringen åpner, trekkes det mellom søkere om samme navn.

Les mer om køsystemet som er åpnet: Nå kan du søke om sex.info 

Neulevel planlegger et enda tøffere løp der alle søkere må presentere dokumentasjon på rettigheter til navn de vil ha som .biz-adresser. Piratvirksomheten vil dessuten begrense seg, for Neulevel har tidligere sagt at de vil kreve 2.000 dollar for hver adresse.

– Vi arbeider for at det skal bli vanskeligere å masseregistrere navn for senere salg, sier Ersdal.

Anne-Sofie Risåsen er kommersiell leder for Nord-Europa i Cognizant og skriver i dette debattinnlegget om det økende kompetansegapet innen kunstig intelligens.
Les også

Akutt mangel på norske KI-talenter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.