- Ikke kverk nettvideo, Google!

Microsoft klager påstått patentmisbruk inn for EU.

- Ikke kverk nettvideo, Google!

Microsoft anklager Motorola Mobility for brudd på europeiske konkurranselover. Onsdag leverte de en formell antitrust-klage til EU-kommisjonen, noe som øker sjansene for at EU griper inn.

- Motorola forsøker å blokkere salget av Windows-pcer, Xbox-konsoller og andre Microsoft-produkter, hevder programvaregiganten i en uttalelse.

Apple leverte sin EU-klage i forrige uke. Begge beskylder selskapet som Google er i ferd med å kjøpe opp for misbruk av såkalte essensielle patenter.

Det handler om rettigheter som bransjen har blitt enige om skal være tilgjengelige for alle på såkalte FRAND-vilkår, «fair, reasonable and non-discriminatory». Dette er patenter som oppfattes nødvendig for å kunne delta i markedet, og dermed skal lisensieres til alle på vilkår som er «fornuftige, rimelige og ikke-diskriminerende».

Mens Apples innvendinger mot Motorola omhandler mobilpatenter, er Microsofts klage rettet mot nettbasert video og trådløst nett (WiFi).

- Google: ikke drep nettvideo

Under tittelen «Google: Please don't kill video on the web» beskylder de Motorola Mobility for å ha brutt sitt løfte om å lisensiere patenter under rimelige vilkår.

- Kanskje tar du det for gitt å kunne se nettbasert video på smarttelefonen, nettbrettet, pc-en eller dvd-spilleren din. Dette er mulig fordi bransjen kom sammen for mange år siden og definerte felles tekniske standarder, som alle kan bruke for å lage kompatible produkter for video og WiFi, skriver Microsofts sjefsjurist Dave Heiner og fortsetter:

- Motorola og alle de andre selskapene som bidro til disse standardene lovet hverandre at alle patenter som er essensielle for disse standardene gjøres tilgjengelig på rimelige vilkår, og ikke misbrukes for å stenge konkurrenter ute.

Sjefsjuristen setter opp følgende regnestykke for å forklare hva de mener er urettferdig med håndteringene av patentene det strides om.

- For en bærbar pc som koster 1.000 dollar forlanger Motorola at Microsoft betaler en royalty på 22,50 dollar for deres 50 patenter rundt videostandarden H.264.

Heiner påpeker at H.264 dekkes av minst 2.300 andre patenter. De er tilgjengelig under FRAND-vilkår av en gruppe bestående av 29 ulike selskaper.

- Hva betaler Microsoft i patentroyalty til denne gruppen for den samme 1.000-dollars pc-en? 2 cent. Det stemmer. Bare to cent for rettighetene til mer enn 2.300 patenter. Motorola krever at vi betaler mer enn tusen ganger så mye for deres 50 patenter.

- Ironisk, svarer Google

En talsmann for Google sier at de ikke har blitt forelagt klagen fra Microsoft ennå, men at anklagene «samsvarer med måten de pleier å bruke juridiske prosesser for å angripe konkurrenter».

- Det er særlig ironisk med tanke på fortiden til Microsoft på dette området og deres samarbeid med patenttroll, sier en representant for Google i Brussel til New York Times.

    Les også:

Les mer om: