Ikke noe pangstart for raskere mobilnett

I dag og i morgen åpner de raskere GPRS-mobilnettene. Men innholdsleverandørene er ikke klar med nye tjenester, avslører en ringerunde digitoday.no har gjennomført.

Onsdag og torsdag åpner henholdsvis NetCom GSM ASA og Telenor Mobil AS sine nye GPRS-mobilnett. Systemene vil trolig øke overføringsfarten med tre-fire ganger av hva dagens GSM-telefoner gir. Men lanseringen blir en skuffelse for kundene og teleselskapene. For innholdsleverandørene er slettes ikke klare med noe nye tjenester, viser en ringerunde digitoday.no har gjennomført.


- Vi er ikke klare med noen nye GPRS-tjenester. Foreløpig mangler det GPRS-telefoner, og de som er lansert er jo bare vanlige mobiltelefoner med større fart, sier <FONT FACE="Arial,Sans-Serif" SIZE=2>Per Håkon Fasting, sjef i Schibsted Telecom AS til digitoday.no. Vi vil vente til det dukker opp telefoner med større skjermer med farger og programmeringsspråk som lar deg presentere noe annet enn tekst, forteller han.

Han får støtte av Anne Halvorsen, sjef for NRK Telecom.

- Jeg føler ikke at teleselskapene har jobbet noe særlig for å sikre seg innhold når de åpner tjenestene sine. Vi arbeider med flere tilbud for GPRS, men mangelen av terminaler gjør at vi ikke skynder oss. Vi ønsker oss blant annet bedre lydmuligheter, forteller Halvorsen til digitoday.no.

Også TV2 vil vente.

- Vi tror at nye typer mobiltelefoner med større skjermer og bedre muligheter først vil kommet i salg til sommeren eller tidlig i høst, sier Gunnar Stavrum, sjef i TV 2 Interaktiv til digitoday.no.

- GPRS blir ikke så mye raskere slik man først trodde, sier <FONT FACE="Arial,Sans-Serif" SIZE=2>Tellef Øgrim, daglig leder hos wap-innholdsleverandøren Wapfactory.net.

- Vi tror den største fordelen blir raskere aksess fordi du alltid er oppkoblet. Nedlastningen av tekst og litt grafikk tar ikke så mye tid selv i dag, sier Øgrim som peker på at GRPS gir langt bedre mulighet for innholdsleverandører å ta seg betalt. digitoday.no skrev mandag at både NetCom og Telenor Mobil har etablert systemer for å måle klikk eller nedlastede datamengder, noe som gjør at innholdsleverndører kan få betalt per artikkel, musikkstykke eller annet innhold.

- Vi ønsker etter hvert å ta oss betalt for innholdet vårt, men vil først se an utviklingen med GRPS, forteller Øgrim.

Foreløpig ser det dermed ut til at GPRS blir viktigst for databrukere som ønsker seg raskere trådløs overføring til sin PC.

Til toppen