DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

IKT-Norge ber om politisk satsing på KI

Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende nasjon innen kunstig intelligens (KI), mener IKT-Norge, som ber om økt politisk satsing.

Øyvind Husby Husby i Ikt-Norge viser til regjeringens ordning Grønn plattform og vil ha en lignende ordning for kunstig intelligens.
Øyvind Husby Husby i Ikt-Norge viser til regjeringens ordning Grønn plattform og vil ha en lignende ordning for kunstig intelligens. Foto: Håvard Fossen
14. aug. 2023 - 10:37

– Vi har sterke offentlige dataregistre, høy digital kompetanse og sterke universiteter og forskningsinstitusjoner, sier administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge.

Dette bør utnyttes for å maksimere bruk av KI i offentlig forvaltning, helsevesen, utdanning, og industrien, mener IKT-Norge. Organisasjonen legger nå fram det de kaller et veikart for KI i Norge.

Husby viser til regjeringens ordning Grønn plattform, som gir bedrifter og forskningsinstitutter økonomisk støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn vekst og omstilling. Han vil ha en lignende ordning for kunstig intelligens.

Det innebærer flere studieplasser innen IKT/KI, økt forskningsinnsats og målretting av Norges innsats i ulike EU-program. Husby ber regjeringen åpne pengesekken i statsbudsjettet allerede for neste år.

– Alle regjeringens store grønne industriplaner er helt avhengig av bruk og utvikling av kunstig intelligens, det være seg havvind, CO2-håndtering eller hydrogen og batterifabrikker, sier han.

I tillegg foreslår de punkter for å regulere KI i Norge, blant annet å etablere tydelige etiske standarder for utvikling og bruk av kunstig intelligens.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.