Lønn i IT-bransjen

IKT-Norge: Det er bare noen få som kan presse lønna opp

En fersk undersøkelse fra IKT-Norge viser lønnsveksten. Sjefsøkonom Roger Schjerva mener det er vanskelig for IT-folk å stå på lønnskrava i år og i årene fremover, med noen unntak.

Sjeføkonom i IKT-Norge Roger Schjerva mener det er en spennende balanse mellom etterspørsel etter IT-folk i Norge og konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft.
Sjeføkonom i IKT-Norge Roger Schjerva mener det er en spennende balanse mellom etterspørsel etter IT-folk i Norge og konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft. (Gorm K. Gaare, )

En fersk undersøkelse fra IKT-Norge viser lønnsveksten. Sjefsøkonom Roger Schjerva mener det er vanskelig for IT-folk å stå på lønnskrava i år og i årene fremover, med noen unntak.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

IKT-Norge har gjennomført lønnsundersøkelse for 2018 blant i overkant av 50 av sine medlemsbedrifter.

Bedriftene anslår at gjennomsnittlig lønnsvekst for alle ansatte i bedriften blir på 3 prosent i 2018 mot 2,9 prosent i fjor.

Dermed skiller IT-bransjen seg svært lite fra den lønnsøkningen LO og NHO ble enige om, på 2,8 prosent.

Manko i Norge og internasjonal konkurranse

Roger Schjerva, sjeføkonom i IKT-Norge, sier tallene ikke kommer som noen overraskelse, til tross for stor og voksende etterspørsel etter IT-kompetanse i bedriftene.

 Bedriftene anslår at gjennomsnittlig lønnsvekst for alle ansatte i bedriften blir på 3 prosent i 2018, mot 2,9 prosent i fjor.

Økonomene i IKT-Norge-virksomheter får litt mindre

Ifølge medlemsbedriftene i IKT-Norge blir lønnsveksten 3,2 prosent for folk med teknologisk bakgrunn, mens den blir på 2,8 prosent for folk med økonomisk bakgrunn.

Undersøkelsen ble foretatt før LO og NHO ble enige om en ramme for lønnsveksten i industrien på 2,8 prosent. 

– Men når det er oppgangstider, burde IT-folk stått hardere på krava?

 – Tidligere har vi sett at i oppgangstider har lønnsveksten blant IT-folk vært dobbelt så høy som i andre bransjer. Men det er en konkurranseutsatt næring. Det er globale næringer som leverer IT-tjenester, sier Schjerva.

Tidligere har vi sett at i oppgangstider har lønnsveksten blant IT-folk vært dobbelt så høy som i andre bransjer.

IT-arbeiderne må balansere lønna

En kompetanseundersøkelse IKT-Norge gjorde blant sine medlemsbedrifter i fjor, viste at 38 prosent av dem  hadde ubesatte IT-stillinger.

Samtidig er IT-næringen er utsatt for sterk internasjonal konkurranse. Det setter grenser for hvor mye ekstra lønnsvekst næringen tåler.

– Det er tilbud og etterspørsel. Arbeidsgivere må strekke seg litt lenger for å få tak i IT-folk. Samtidig er det konkurransen utenfra. Det er en interessant balanse, sier Schjerva.

Dette svarte IKT-Norge-bedriftene om kompetanse de etterspør:

 • IT- sikkerhet
 • Big data/dataanalyse
 • Tingenes internett
 • Kunstig intelligens
 • Mobilitet
 • Kundetilpassede leveranser
 • Levering via skytjenester
 • Systemarkitektur
 • Blockhain
 • Interaksjonsdesign
 • Database/Business Intelligence-kompetanse generelt
 • Frontend-programmering
 • Backend-programmering

Kompetansen som lønner seg i fremtiden

Hvis han skal spå om fremtidens lønnsutvikling, er han helt sikker på at spesialisering vil lønne seg.

– Vi står overfor mange år nå med sterk etterspørsel etter it-arbeidskraft. Utdanningskapasiteten er i tillegg for lav. Men jo mer spesialisert, jo større vil etterspørselen være, sier Schjerva.

Han viser til fire områder som også har pekt seg ut på IKT-Norges interne undersøkelser: Big Data, Internet of Things, kunstig intelligen og IT-sikkerhet.

Tallet er et gjennomsnitt, og at det er store ulikheter mellom bedriftene som er spurt. Noen forventer en svært lav lønnsvekst.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen