BEDRIFTSTEKNOLOGI

IKT tredje største næring i Norge

IKT sektoren har klatret opp til tredje plass og inntatt posisjonen som en av de viktigste næringer for den norske økonomien. Og den vokser fortsatt med over 11 prosent årlig.

Helge Lunde
28. nov. 2000 - 11:18

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at den norske IKT-sektoren (Informasjons- og kommunikasjonsteknologi) har blitt stadig mer betydningsfull for den norske økonomien, og har nå kapret bronseplassen, bare slått av oljenæringen og den gamle tradisjonelle industrien.

For to dager siden kom tallene om at sektoren har intatt sjetteplassen som den største arbeidsgiveren.

IKT-sektoren hadde i 1999 en samlet omsetning på drøyt 182 milliarder kroner. Dette utgjør 6,9 prosent av den samlede omsetningen i norsk økonomi. Om man ser på de tilsvarende tallene i 1995 omsatte man da i bransjen for kun 118 milliarder. Frem til i fjor har derfor sektoren vokst med 11,4 prosent i gjennomsnitt årlig, eller over 52 prosent for hele femårs- perioden. Det er en betydelig sterkere vekst enn i resten av økonomien som vokste med 5,8 prosent årlig over den samme horisonten.

Dermed har IKT-sektorens betydning i økonomien økt. I 1995 utgjorde næringen 5,7 prosent av den samlede nasjonale produksjonen og hele 7,1 prosent av fastlandsproduksjonen unntatt offentlig forvaltning. I 1999 var andelene økt til henholdsvis 6,9 og 8,7 prosent.

Målt etter omsetning har inntok derfor IKT-sektoren i 1999 tredjeplassen og er større enn f.eks. bygg og anlegg og drøyt jevnstor med sjøfart og annen transportvirksomhet til sammen. Samtidig har sektoren en betydelig sterkere vekst en begge de to nevnte.

Næringsområdene databehandling og telekommunikasjoner som to av de fire bransjene i IKT-sektoren, har hatt den klart sterkeste veksten i omsetningen de siste fem årene. For databehandlings-bransjen har omsetningen i løpende priser økt med hele 23,9 prosent som årlig gjennomsnitt i perioden fra 1995 til i 1999 å omsette for drøyt 35 milliarder. For telekommunikasjons-bransjen har økningen i gjennomsnitt vært på 14,2 prosent i samme periode frem til fjorårets nivå på 56 milliarder. Det har bidratt til at disse næringsområdene også økt sin andel av omsetningen i IKT-sektoren til henholdsvis 19,5 og 30,6 prosent.

IKT-varehandelen hadde på sin side en omsetning på nesten 73 milliarder kroner, eller nesten 40 prosents andel av den totale omsetningen i sektoren det siste året av målperioden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.