BEDRIFTSTEKNOLOGI

ILOVEYOU-viruset infiserer også flere plattformer

Mac- og Unix-brukere har i noen dager ledd av Microsoft-brukernes ulykke, men nå kan Linux- og Unix-brukere selv få problemer.

Lars Kvanum
9. mai 2000 - 13:58

Norman ASA meldte i går at viruset som i flere dager har gjort systemadministratorer søvnløse har spredd seg til andre operativsystemer.

Selv om de nye variantene lider av kompatibilitetsproblemer på grunn av forskjeller i Unix og Linux distribusjoner, er utviklingen urovekkende. Utviklingen viser også at de siste dagers hetsing av den manglende sikkerheten i Microsofts produkter ikke holder mål, og at andre brukere slett ikke skal føle seg så sikre som de til nå har gjort.

Unix versjonen har et såkalt shell-script som vil sende seg selv til alle adressene den finner i filene ".muttrc" og ".mailrc", i tillegg til brukernavn den finner i den lokale "/etc/passwd". Den siste filen inneholder alle lokale brukere, og en infeksjon i f.eks. en av universitetets maskiner vil kunne betraktes som katastrofal. I tillegg til å sende seg selv ut vil viruset legge seg selv til i ".bashrc" som er en av oppstartsfilene til Unix og Linux. Den vil da bli startet opp ved hver eneste innlogging.

Unix og Linux varianten vil også, i likhet med originalen, slette alle filer den finner av typen *.jpg, *.jpeg, *,mpg og *.gif, men vil ikke overskrive dem som originalen gjorde.

Norman skriver på sidene sine at det er viktig å være oppmerksom på at viruset ikke har blitt innrapportert etter infeksjoner, så det kan hende at kompatibiltetsproblemet har forhindret spredning. Viruset viser uansett at brukere av andre operativsystemer ikke skal føle seg sikre.

Det må riktig nok nevnes at filen må kjøres for at viruset skal spre seg, akkurat som på Windows-versjonen. Det er derfor ingen fare så lenge man bare sletter meldingen det kom med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.