iMac får superoppløsning

Nye iPader vist frem, nye OS X kan lastes ned nå.

iMac får superoppløsning
Apple kaller den nye iMac-skjermen for 5K Retina. Bilde: Apple

Som ventet viste Apple frem sine nye produkter torsdag kveld: To nye iPad-modeller, iMac med «retina» skjerm samt en etterlengtet oppdatering av Mac Mini.

Før Apple-sjefen Tim Cook og hans kolleger introduserte de nye produktene, snakket de en del om nye tjenester og programvare.

Løsningen for kontaktløs betaling, Apple Pay, lanseres i USA førstkommende mandag, med støtte for alle hovedbankene i landet, og over 500 mindre banker som har blitt med siden kunngjøringen av tjenesten for en måneds tid siden. Også svært mange utsalgssteder, butikker og nettbaserte tjenester har blitt med siden sist, og vil bygge inn støtte for Apple Pay utover året. Dessverre snakker Apple fremdeles ikke om lansering utenfor USA.

Apple Watch, som ble vist frem i september ble også nevnt - Apple har jobbet mye med utvalgte tredjepartsutviklere og har utviklet WatchKit-grensesnittet som rulles ut neste måned, slik at utviklerne får god tid til å jobbe med applikasjoner i tide til lanseringen - som skjer tidlig 2015, gjentar Apple, uten å spikre en mer konkret dato.

Nye operativsystemer er viktige, og Apple bekreftet at iOS 8.1 kommer allerede førstkommende mandag, med støtte for Apple Pay. I tillegg kommer kamerarullen tilbake, slik at man får igjen litt bedre oversikt over bildene man har tatt, samt at det åpnes for en åpen betatest av «iCloud Photo Library», som skal sømløst synke alt man gjør med bildene over alle enheter.

OS X Yosemite fikk mye tid under presentasjonen, med mye snakk og demonstrasjoner av «handoff» og «continuity»-funksjoner, som skal sørge for at iOS 8 og OS X Yosemite kan jobbe mye tettere sammen. Det gjelder overføring av dokumenter man jobber med over enheter, fortsette å surfe på nettet fra en enhet til en annen, eller bruke Macen som høyttalertelefon sammen med en iPhone. Mye av dette fremstår som virkelig elegant og praktisk. Apples programvaresjef Craig Federighi gikk også gjennom hvor raskt og energieffektivt Safari er blitt, det nye visuelle designet til operativsystemet, blant annet i den merkbart overhalte epost-appen, og nye innebygde søkefunksjoner. OS X Yosemite blir lagt ut til nedlastning i dag - og er gratis.

Den første maskinvare-relaterte annonseringen var iPad Air 2. Her stemte de fleste ryktene, og brettet er enda tynnere enn den allerede tynne forgjengeren. Det er 6.1 mm tynt - 18% mindre enn fjorårets iPad Air. Dette ble blant annet oppnådd ved å fjerne all luften fra inne i displayet. Apple kaller iPad Air 2 for verdens tynneste nettbrett - men det er ikke så lenge siden Dell viste frem sitt Venue 8 7000-brett, som er 6 mm tynt, riktignok med mindre skjermformat.

Skjermen i iPad Air 2 har for øvrig et antireflektivt belegg som sørger for minimalt med gjenskinn - ingen andre nettbrett skal ha like bra skjerm, sier Apple.

iPad Air 2 er tynnere, raskere og har bedre kamera, samt Touch ID-sensor.
iPad Air 2 er tynnere, raskere og har bedre kamera, samt Touch ID-sensor. Bilde: Apple

Under panseret hopper prosessoren rett til A8X-betegnelsen, som har andre generasjons 64-bits-arkitektur. Den opprinnelige A8-brikken ble introdusert sammen med iPhone 6, og A8X skal være enda mer avansert. Eksepsjonelt god grafikkytelse og svært god generell ytelse er blant de viktigste poengene, samtidig som batterilevetiden holder seg på 10 timer. iPad Air 2 får også bedre kamera på 8 megapiksler - den første nevneverdige forbedringen på lenge. Det støtter panoramabilder i høykvalitet, «burst»-modus, timelapse-videoer og sakte film. Frontkameraet skal også ta bedre bilder. Det er også lagt inn støtte for raskere Wi-Fi og LTE.

Og selvfølgelig er det nå plass til en Touch ID-sensor på enheten.

iPad mini 3 ble også vist frem, og er en enklere oppgradering. Den får også Touch ID, litt bedre kamera, men ser ikke ut til å ha blitt nevneverdig oppdatert ellers. Prosessoren er blant annet fremdeles fjorårets A7. Det er ganske oppsiktsvekkende at iPad mini ser allerede ut til å bli satt noe til siden, som et mindre viktig produkt.

Nyeste iPad mini har ikke gjennomgått mange endringer, bortsett fra Touch ID-sensor.
Nyeste iPad mini har ikke gjennomgått mange endringer, bortsett fra Touch ID-sensor. Bilde: Apple

Interessant nok vil man fremdeles kunne kjøpe begge de eldre variantene av iPad mini samt fjorårets iPad Air, til hyggeligere priser.

iPad Air 2 koster 4190 kroner for 16 GB-versjonen, 4990 for 64 GB og 5790 for 128 GB. Variantene med 4G i tillegg er cirka 1000 kroner dyrere.

iPad mini 3 koster 3390 kroner for 16 GB, 4190 for 64 GB og 4990 for 128 GB, og igjen koster det rundt en tusenlapp til for 4G.

Fjorårets iPad Air koster nå fra 3390 kroner, iPad mini 2 fra 2490 kroner, og den opprinnelige iPad mini (uten retina-skjerm) koster fra 2090 kroner.

De nye modellene kan bestilles fra fredag, 17. oktober.

iMac får kanskje den mest revolusjonerende oppdateringen: 27 tommers-varianten av iMacen får nå en dramatisk forbedret skjerm med den utrolige oppløsningen på 5210 x 2880, det vil si 14,7 millioner piksler. Apple kaller det for verdens mest høyoppløselige skjerm. Det er svært mange underliggende teknologier for å gjøre skjermen mest mulig energieffektiv og avansert. Designet er ellers det samme som på andre nyere iMac-modeller.

Den nye iMacen har en meget kraftig innmat, fra 3.5 GHz i5-prosessor, oppgraderbar til 4.0 GHz i7-prosessor, med AMD Radeon R9-grafikk, og 1 TB hybriddisk som standard. 8 GB RAM er også standard. Maskinen kan bestilles allerede i dag, fra 21 990 kroner.

Apple sier at dette er den mest høyoppløselige skjermen på en datamaskin.
Apple sier at dette er den mest høyoppløselige skjermen på en datamaskin. Bilde: Apple

Dagens iMacer med 21 tommer og 27 tommer vil fremdeles være tilgjengelige, mens retina-varianten av 27 tommeren vil være det dyreste, mest avanserte alternativet.

En avsluttende, hyggelig nyhet for Mac mini-brukere - den lille boksen ble endelig oppdatert med raskere prosessorer, raskere grafikk og raskere tilkoblinger, i samme design. Og hyggeligere pris - den rimeligste modellen koster 4290 kroner.