BEDRIFTSTEKNOLOGI

India får superbillig Linux-PDA

Snart lanseres Linux-lommemaskinen Simputer. Den skal bringe data til de fattige og analfabeter, men har vekket interesse hos geeks over hele verden.

8. juli 2002 - 13:27
Simputer.
Simputer.

Lommedatamaskinen Simputer skal lanseres denne måneden. Ifølge Reuters er selskapene som står bak satsingen, klare til å spre de Linux-baserte maskinene utover verden med det første - og det til skarve 200 dollar stykket, eller rundt 1.500 norske kroner med dagens kurs.

Navnet Simputer er en forkortelse for "simple, inexpensive and multilingual computer", og tanken er at den skal kunne brukes av de fattige og analfabeter, som det jo er en del av i India.

Men maskinen har vekket interesse også andre steder i verden. Mange nerder har også siklet på maskinen, som kjører en Intel StrongARM-prosessor og har enten 32 eller 64 MB RAM. Den skal leveres i flere konfigurasjoner, opplyser Reuters. Den dyreste vil koste omtrent en årslønn for en gjennomsnittlig indier - noe som tilsvarer 3.300 kroner.

Selskapene som står bak Simputer-satsingen, mener de vil klare å ha 13-1400 maskiner klare innen september, og tror de vil ha solgt 50.000 maskiner innen utgangen av 2003.

− Jeg tror selv den kan bli minst like god som det du klarer å høre selv, sier Per Egil Kummervold, seniorforsker ved Nasjonalbiblioteket
Les også

Utvikler norsk versjon av Open AI-verktøy: – Kan bli like god som deg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.