– Ingen er hevet over loven

FBI-sjefen er ikke spesielt glad i krypterte mobiler.

– Ingen er hevet over loven
FBI synes ikke at mobilprodusenter skal kunne sperre regjeringer helt ut. Bilde: Harald Brombach

Apple og Google har gjort mobilene sine for sikre, mener FBI-sjefen James Comey. Comey snakket med pressen i FBI-bygget i Washington, og forteller at han er bekymret over selskaper som setter seg over loven.

Med dette mener han Googles og Apples nye satsninger på personvern, der det er svært vanskelig å få låst opp deres nye operativsystemer av for eksempel politifolk, selv med rettsordre.

Forrige uke bekreftet Apple at deres nye iOS 8 kommer med avanserte personverninnstillinger som skal gjøre det umulig å låse opp iPhone eller iPad uten å ha en passkode. Ikke en gang Apple selv skal kunne gi regjeringen eller politiet tilgang til brukernes bilder, meldinger, kontakter eller annet innhold, så lenge det er beskyttet med en passkode.

Slike beksyttelsesmetoder blir stadig mer utbredt etter Edward Snowden-avsløringene, og stadig flere selskaper gjør det vanskeligere for regjeringsorganer å få tilgang til data.

Det er dette FBI misliker. Comey påpeker at han respekterer brukernes behov for å beskytte sine private data, men regjeringen i USA kan i ekstreme tilfeller (for eksempel ved terrorangrep) trenge å komme inn på individuelle enheter. Comey har troen på at alle begjæringer for tilgang til låst data skal først utføres etter tydelig rettsordre, men å markedsføre et «skap som aldri kan låses opp» henger ikke på grep, mener FBI-sjefen.

Comey forteller at FBI har hatt samtaler med både Apple og Google angående dette, og sier at Google nå markedsfører Android på samme måte - «kjøp vår mobil, og loven kan aldri få tilgang til den, selv ikke med rettsordre».

Ifølge Comey vil det en dag komme en situasjon der de kan redde mange liv ved å få tilgang, med juridisk godkjenning, til en kidnappers eller en terrorists telefon. FBI-sjefen mener også at etter NSA-avsløringene har publikum blitt bevisste på personvern, men at denne bevisstheten kan føre til uforutsette konsekvenser.

    Les også: