Ingen kan bekrefte piratkopier av "Ringen"

En av årets mest imøtesette filmer har snart premiere. Og for en gangs skyld er det nesten ingen spor av piratkopier, verken på nettet eller i skumle bakgårder.

En av årets mest imøtesette filmer har snart premiere. Og for en gangs skyld er det nesten ingen spor av piratkopier, verken på nettet eller i skumle bakgårder.

Videopiratene herjer på nettet som aldri før. Gå inn på ett av piratnettverkene, skaff tilgang til hemmelige ftp-servere eller snakk med din lokale warez-guru, og filmer som ennå ikke er på kino i Norge vil regne ned over hodet på deg. Piratene er godt, om enn løst, organisert. Star Wars Episode 1 The Phantom Menace var på markedet i Kuala Lumpur og på piratnettsteder bare timer etter at filmen hadde premiere i USA. Noen ganger kommer filmene ut fra piratene før de havner på kino noen steder, fordi utro tjenere i filmselskap og produksjonsstab har klart å smugle ut en kopi av et eller annet slag.

Derfor er det merkelig at det ikke finnes kopier av Ringenes Herre: Ringens Brorskap, som allerede er vist for publikum i London denne uken. Flere warez-aktører hevder de har filmen, og hevder de har sett den, men ingen har hittil kunnet frembringe noen beviser.

- Vi har hørt om nedlastingmuligheter, men ingen klarer å vise frem noe, eller vise at de har den ferdige filmen. Ingen har kunnet bekrefte noe slikt, sier Janne Holmboe hos den norske distributøren SF Norge.

Ifølge Holmboe har SF Norge hatt kontakt med en fyr som hevdet han hadde tilgang til filmen og hadde sett den. Mannen sa han skulle sende den til henne, men etter det har ikke Holmboe hørt noe fra ham.

- Det legges ut mye som bare er fake. Vi kontaktet New Line Cinema som har rettighetene, og de satte i gang et apparat for å finne ut av det. De regner med at det kanskje er en uferdig kopi eller noe liknende.

Tidligere denne uken rapporterte flere medier, med bakgrunn i en artikkel i Hollywood Reporter, at piratkopier av filmen var beslaglagt i Storbritannia. Nærmere undersøkelser fra digi.no viste at det bare var snakk om svindel, og ingen av piratsidene vi har sjekket har kunnet tilby noe som ligner. Holmboe mener dette skyldes ekstreme sikkerhetstiltak fra filmselskapets side.

- Før premieren vil vi ikke ha en eneste visning uten at sikkerhetsvakter er til stede, og slik er det over hele linja. Om noen skulle klare å få ut en uferdig kopi, kan vi også spore hvor den kommer fra, og ikke engang filmrullene til hver film lagres på samme sted, så det er liten sjanse for at noen skal klare det, sier hun.

En warez-entusiast digi.no har snakket med, sier han ikke har sett noe til filmen på noen av de mange pirat-ftp-sidene han har tilgang til.

- Det er ingen som har den. Men tvert den kommer på kino så kommer den vel ut, da vil den bli skipet rundt på DVD. DivX-kopiene er blitt mye bedre i det siste også, opplyser han.

Kvaliteten på kopiene er det eneste som kan bekymre Holmboe.

- Vi er ikke redde for at piratkopiering skal ødelegge for besøket på kino. Hvis kopiene er gode kan det utgjøre en trussel på et senere stadium, men kommer det ut noe som er av dårlig kvalitet så gjør det ikke så mye, sier hun.

En annen kilde med potensiell tilgang til all verdens piratfilmer, sier det slik: - Jeg har premierebilletter, og ikke tale om at jeg skal se noen dårlig kopi på forhånd. Jeg har ikke engang sett trailerne, understreker Tolkien-tilhengeren på telefonen til digi.no.

Har du en piratkopi av Ringenes Herre: Ringens Brorskap? Da kan du sende oss en e-post (du får selvfølgelig være anonym) så kanskje vi skriver en sak om det!

Til toppen