IT-BRANSJEN

Ingen krav til manuell kontroll: Windows-maskinene som teller valget er koblet direkte til internett

Aud Vestlund fra Nannestad skannet og tellte stemmer i Oslo Rådhus ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Hun var en av 2500 personer som jobber med stemmetelling i Oslo den gangen. Men det stilles ingen krav til at kontroller skal skje av mennesker.
Aud Vestlund fra Nannestad skannet og tellte stemmer i Oslo Rådhus ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Hun var en av 2500 personer som jobber med stemmetelling i Oslo den gangen. Men det stilles ingen krav til at kontroller skal skje av mennesker. Bilde: Junge, Heiko
28. aug. 2017 - 12:07

En rekke norske kommuner har maskinell opptelling av stemmesedlene ved stortingsvalget. Windows-systemene – som er koblet til internett – skanner stemmene, tolker dem, og teller opp hvilke partier stemmen tilhører. Det skriver NRK.

Etter endt opptelling sendes resultatet kryptografisk signert inn til det sentrale valgdatasystemet.

Det var programmer Patricia Aas som avdekket svakheten i systemet. 

– Tilfredsstillende sikkerhet

Direktør Bjørn Berg i Valgdirektoratet sier til NRK at systemene allikevel har tilfredsstillende sikkerhet.

Valgsystemene beskrives i detalj i denne dokumentasjonen.

– Ja, de har internett-tilkobling, det har de. Men de er sikret gjennom sertifikater og tilgangskontroll som absolutt er forsvarlig. Erfaringsmessig fungerer det godt, sier han til statskanalen.

Berg forklarer til NRK at alle de maskinelle tellesystemene konfigureres på nytt, på nye maskiner som det stilles strenge sikkerhetskrav til, før hvert valg.

Ingen krav til manuell gjennomgang

En maskin skal ikke kunne starte tellingen om den ikke er konfigurert med siste sikkerhetsoppdatering.

– Hvordan dette løses beslutter kommunene selv. Om de da har manuelle tellinger, eller maskinelle, vil i stor grad avhenge om har mange stemmeberettigede kommunen har. De store kommunene vil selvsagt har god gevinst av å benytte de maskinelle skanningssytemene, sier Berg til NRK.

Dermed kan også kontrolltellingene foregå maskinelt. 

Valgdirektoratet stiller nemlig ingen krav til at kontrollene må foretas av et menneske. 

– Oppdager ikke feil

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge frykter at kontrolltellingingen, som kan foregå på en og samme datamaskin, kan resulterer i at feil ikke oppdages.

– Om man skal gjøre kontrolltellinger, må man gjøre det med forskjellige maskiner. Hvis de ikke gjør det, risikerer de at de bare gjentar feilen, sier Waterhouse til NRK.

Valgdirektoratet mener på sin side at rutinene for stemmehåndteringen er god nok.

– Kan stole på resultatene

Ifølge Berg kvalitetsikres de avgitte stemmene i flere ledd.

Både på den tekniske og menneskelige siden.

– Det norske folk kan stole på at de valgresultatene vi presenterer er korrekte, og at de representerer de stemmene velgerne har avgitt i stemmeavlukkene, sier Bjørn Berg i direktoratet til NRK.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.