- Ingen satellitt ble kapret

Det britiske forsvarsdepartementet har kategorisk avsannet rapporten om at hackere skulle ha overtatt kontrollen over en britisk militær sambandssatellitt.

Den opprinnelige meldingen om dette kom i søndagsutgaven av The Times 28. februar. Der het det at en ukjent bande hadde tatt kontroll av en av Storbritannias Skynet 4-satellitter for militært samband, og fått den til å endre kurs. Hendelsen skulle funnet sted et par uker tidligere, og skal ha vært oppdaget av ulike romovervåkningsprogrammer. Banden skulle ha fremmet et større pengekrav, mot å la være å gjøre satellitten ubrukelig.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet uttalte i går at historien savnet ethvert grunnlag.

Uavhengige kilder sådde tvil om historien allerede søndag ettermiddag. Medarbeider Michael Buonagurio i nettstedet AntiOnline (kjent fra blant annet bred dekning av de såkalte Pentagon-hackerne) pekte på de store hindrene som må forseres for å ta kontroll over en satellitt av denne typen, blant kompliserte passord- og krypteringssystemer. Han konkluderte med at knekkingen ville fordret medvirkning fra innsiden, og antennene og systemene som ble brukt for å hindre britene fra å gjenerobre kontrollen over satellittene, måtte befinne seg i Europa.

På den andre siden kan det være mulig at den stille men kategoriske avsanningen fra departementet ikke er helt i samsvar med fakta.

Til toppen