- Ingen satellitt ble kapret

Det britiske forsvarsdepartementet har kategorisk avsannet rapporten om at hackere skulle ha overtatt kontrollen over en britisk militær sambandssatellitt.

Det britiske forsvarsdepartementet har kategorisk avsannet rapporten om at hackere skulle ha overtatt kontrollen over en britisk militær sambandssatellitt.

Den opprinnelige meldingen om dette kom i søndagsutgaven av The Times 28. februar. Der het det at en ukjent bande hadde tatt kontroll av en av Storbritannias Skynet 4-satellitter for militært samband, og fått den til å endre kurs. Hendelsen skulle funnet sted et par uker tidligere, og skal ha vært oppdaget av ulike romovervåkningsprogrammer. Banden skulle ha fremmet et større pengekrav, mot å la være å gjøre satellitten ubrukelig.

En talsperson for det britiske forsvarsdepartementet uttalte i går at historien savnet ethvert grunnlag.

Uavhengige kilder sådde tvil om historien allerede søndag ettermiddag. Medarbeider Michael Buonagurio i nettstedet AntiOnline (kjent fra blant annet bred dekning av de såkalte Pentagon-hackerne) pekte på de store hindrene som må forseres for å ta kontroll over en satellitt av denne typen, blant kompliserte passord- og krypteringssystemer. Han konkluderte med at knekkingen ville fordret medvirkning fra innsiden, og antennene og systemene som ble brukt for å hindre britene fra å gjenerobre kontrollen over satellittene, måtte befinne seg i Europa.

På den andre siden kan det være mulig at den stille men kategoriske avsanningen fra departementet ikke er helt i samsvar med fakta.

Til toppen