BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Ingen ulemper ved å utvikle universelle Windows-apper

Har spart oss for mye bryderi, forteller norske Compello.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. sep. 2015 - 07:09

Med Windows 10 har det blitt mulig for utviklere å bruke samme kodebase til å utvikle apper som kan kjøres på tvers av alt fra smartmobiler til spillkonsollen Xbox. De fleste kaller dette for universelle Windows-apper, selv om Microsoft ønsker at de rett og slett skal kalles for Windows-apper.

Les mer: Universelle Windows-apper med nytt navn 

Tidlig ute

Norske Compello kom nylig med en av de første norskutviklede Windows-appene som kan kjøres sømløst på både mobil, nettbrett, pc og Xbox. Selskapet er det eneste norske programvarehuset som er blant Microsofts lanseringspartnere for Windows 10, også på mobil.

– Compello er et selskap som ønsker å være teknologisk frampå. Vi var tidlig ute med å ta i bruk Azure og blant de første i verden med Windows 8-app, sier Gustav Line, administrerende direktør i Compello, til digi.no.

Selskapet tilbyr blant annet løsninger for fakturahåndtering. Den nye Windows-appen er et enkelt verktøy for brukere som ikke trenger annen funksjonalitet enn å kunne godkjenne fakturaer og kanskje skrive en kommentar.

Ifølge teknologidirektør Yngvar Ugland dekker appen behovet til omtrent 90 prosent av brukerne, mens de tunge brukerne benytter et mer avansert desktop-program.

Forrige gang: Vil ri på Windows 8-bølgen 

Fra to til én

Selv om Compello 10, som appen heter, er en nyutgivelse, så dreier det seg om en videreføring av selskapets desktop- og mobilapper til Windows 8.x. Forskjellen er at man nå har kunnet gå fra to kodebaser til én.

– Den mest positive overraskelsen ved dette var at det viste seg å være enklere å gå fra en Windows 8.1-app til en Windows 10-app for både pc og mobil, enn å få en Windows 8-app til å oppføre seg likt på Windows Phone 8 – på grunn av de to ulike kodebasene, sier Ugland til digi.no.

– Det beste med dette er jo at kundene kan ha denne enhetlige opplevelsen på tvers av enheter. Dersom bruksvinduet er forskjellig på ulike flater, økes risikoen for å gjøre feil, sier Line.

Compello 10 for Windows 10 desktop
Compello 10-appen på en Windows 10-basert pc. Bilde: Skjermbilde, digi.no

Leste du denne? Anså Windows-skrivebordet som en app 

 

Ulemper?

Ugland har ingenting å fortelle når digi.no spør ham om den nye tilnærmingen har noen ulemper.

– Det er ingen ulemper, men det har spart oss for mye bryderi. I tillegg er det jo en mulighet til å lage mobilapper dersom du bare har Windows 8-apper fra før, eller vice versa. Det er første gang vi ser en programmeringsmodell for både produksjonsenheter, som Windows-baserte pc-er, og forbrukerenheter som smartmobiler, sier han.

Den nye appen er nå tilgjengelig for Windows 10-baserte pc-er og nettbrett som Surface. Den er tilpasset både berøringsskjerm og musbruk. Appen er ifølge Ugland veldig innholdsorientert, ofte med visning av fakturaer som har kommet inn fra papir. Appen fungerer mot backend-systemer både i nettsky, hos hostingleverandør eller hos kunden selv.

Hvordan innholdet vises, avhenger av størrelsen på vinduet som appen vises i, ikke ulikt det man kjenner fra responsiv design på weben. Dermed kan man i praksis se på en pc-skjerm hvordan appen vil opptre på en mobil.

Compello 10 for mobil
Compello 10 på en tidlig utgave av Windows 10 Mobile. Både design og funksjonalitet i stor grad den samme som på pc-utgaven, selv om skjermstørrelsen er betydelig mindre. Bilde: Compello

Les også: Vekst for Windows 10-butikken 

Forenkling nødvendig

– Vi har lært mye fra forbrukerapper. Det er vesentlig at appene bare skal forstås, uten opplæring, sier Ugland. Dette betyr at mye må forenkles, sammenlignet med typisk forretningsprogramvare til Windows desktop.

Verken Ugland eller Line tror at alle typer desktop-programvare vil være egnet som Windows-apper. Når enkelte mener at det er et tap for den kommende Windows 10 Mobile at det ikke vil bli gitt ut noen fullverdig Office 2016-utgave til denne, så har man kanskje på forhånd hatt litt overdrevne forestillinger om hva som egner seg å gjøre på en liten skjerm.

– Hvis du skal ha en Word-app, så må den uansett være nedskalert, sier Line.

Bakgrunn: Office 2016 er klar 

Produktivitet viktigst for mange

– Det gjelder å balansere enkelhet med produktivitet. I bedriftssammenheng er produktiviteten mye viktigere for dem som uansett må lære seg det hele veldig grundig. Mange snakker om «touch first», men for eksempel for mange tunge regnskapsbrukere er det «keyboard first», sier Ugland.

– Derfor vil nok noe fortsette å være på rike klienter i lang tid framover, sier Line.

Den nye appen vil også kunne kjøres på Xbox. Spørsmålet er hvor naturlig det er å bruke denne plattformen til å godkjenne fakturaer.

– Xbox-støtten er jo en kuriositet. Men det er nok likevel mange som har lyst til å prøve, avslutter Ugland.

Les også: Felles butikk for alt innhold i Windows 10

Oppdatert kl. 13.14: En detalj om Compello som lanseringspartner for Windows 10 har blitt korrigert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.