Innbrudd i EU-system for klimakvotesalg

Stenges på nytt etter sikkerhetsbrudd og tyverier i flere land.

Innbrudd i EU-system for klimakvotesalg

Stenges på nytt etter sikkerhetsbrudd og tyverier i flere land.

EU stengte i går alle de nasjonale kontoene i unionens marked for handel av klimakvoter. Ifølge Reuters skyldes dette minst ett nytt tilfelle av sikkerhetsbrudd. Markedet omsetter utslippstillatelser for CO2 til store fabrikker og kraftverk i EU-landene.

Ifølge Reuters er mistenkt at klimakloter for 7 millioner euro har blitt stjålet fra det tsjekkiske registeret. I tillegg ble det østerrikske registeret utsatt for et hackerangrep den 10. januar.

Dette skal likevel bare være noen av problemene ordningen har blitt utsatt for. Digi.no omtalte i februar i fjor en annen stopp i ordningen etter at bruk av phishingangrep gjorde det mulig for kriminelle å selge andres klimakvoter, og også i fjor skal store mengder klimakvoter ha forsvunnet, blant annet fra den rumensk kontoen til sementfabrikken Holcim.

EUs ledende klimarepresentant, Jos Delbekem gir de rammede medlemslandene skylden for problemene som nå har oppstått.

– Jeg blir en smule målløs over uaktsomheten som noen medlemsland har vist, sier han til Reuters.

– Vi har hamret på døren til et antall medlemsland og varslet dem om dette problemet. Tilsynelatende har halvparten av medlemslandene ikke tatt meldingene våre alvorlig, sier Delbekem.

Markedet vil være stengt fram til 26. januar for å gi de berørte registrene en ny mulighet til å løse problemene.

– I uken som vi stenger markedet, spør vi medlemsland etter medlemsland om hva de har gjort for å beskytte seg mot angrep og tyverier. Vi er nødt til å reparere systemet, sier Delbekem.

EU planlegger ifølge Reuters å flytte hele ordninger over i et sentralisert og tryggere register som også kan bidra til å gi bedre oversikt over markedet.

    Les også:

Til toppen