JUSS OG SAMFUNN

Innklager Nokia og Microsoft inn for EU

Google anklager selskapene for å konspirere sammen med «patenttroll».

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juni 2012 - 14:50

Google har ifølge Dow Jones Newswire inngitt en offisiell klage til EU-kommisjonen hvor selskapet anklager Nokia og Microsoft for å kospirere for å drive opp prisen på mobiltelefoner gjennom avtaler de har gjort med det kanadiske patentlisensieringsselskapet Mosaid.

– Nokia og Microsoft konspirerer for å øke salgsprisen på mobile enheter ved å skape patentstroll som omgår løfter som begge selskapene har gitt. De bør holdes ansvarlige, og vi håper at vår klage ansporer andre til å se på denne praksisen, sier en talsperson for Google i en uttalelse som er gjengitt hos flere amerikanske aviser.

Patenttroll er en vanlig betegnelse på selskaper som er langt mer opptatt av tjene penger på patentlisensiering enn av å drive med innovasjon på egenhånd.

Ifølge Dow Jones Newswire har ikke Google blitt saksøkt av Mosaid eller tilknyttede selskaper, men skal ha sendt klagen som et forebyggende middel, som en respons på de juridiske risikoen som er i ferd med å utvikle seg for selskapets Android-partnere.

Mosaid kjøpte i fjor selskapet Core Wireless og fikk med på kjøpet 2000 patenter og patentsøknander som stammer fra Nokia. Mosaids toppsjef, John Lindgren, sa da at patentporteføljen er blant de sterkeste når det gjelder patenter som er standard-essensielle for trådløs teknologi.

Mens Microsoft og Nokia har forpliktet seg til å lisensiere slike standard-essensielle patenter med FRAND-betingelser (fair, reasonable, and non-discriminatory), ser det ut til at Google tviler på at Mosaid vil tilby sine patenter på samme måte.

Dessuten har Nokia forpliktet seg til ikke å håndheve de av selskapets patenter som berører Linux-kjernen, som Android bygger på. The Register har lenker til både denne forpliktelsen og andre dokumenter som Google mener er relevante i saken. Mosaid har på sin side saksøkt Red Hat for krenkelse av slike patenter.

Dow Jones Newswire mener at logikken i klagen fra Google er som følger:

– Dersom en mobilprodusent trues med søksmål eller ser for mange potensielle, juridiske kostnader ved deres bruk av Android, kan det tenkes at velger å bruke Microsoft Windows Phone-programvare i stedet.

Ifølge DailyMail skal Google også ha informert den amerikanske Federal Trade Commission (FTC) og det amerikanske justisdepartementet om klagen.

I en kommentar til Reuters, kaller Microsoft det hele for en desperat taktikk fra Google.

– Google klager om antitrust i smartmobil-industrien når selskapet kontrollerer mer enn 95 prosent av mobilsøk- og annonsering. Google klager om patenter når selskapet ikke vil svare på økende bekymring fra reguleringsmyndiger, valgte funksjonærer og dommere om selskapets misbruk av standard-essensielle patenter, skriver Microsoft.

Det sistnevnte dreier seg trolig om patentstriden mellom blant annet Motorola Mobility og Microsoft, noe som har ført til at mobilselskapet nå granskes av EU. Det har lenge vært klart at Google har ønsket å kjøpe mobilselskapet, selskapet fikk ikke grønt lys til å gjennomføre oppkjøpet før i forrige uke.

Til MarketWatch sier Nokia-talsmann Mark Durrant at selskapet ennå ikke har lest klagen, men at anklagene om konspirasjon omkring rettigheter til immateriell eiendom er feil. Han legger til at Microsoft og Nokia har hver sine porteføljer med immaterielle eiendom, og at selskapene opererer uavhengig av hverandre.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.