OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Innrømmer at han har oppført seg dårlig i en årrekke: – Jeg kommer til å bli borte en stund

Linux-oppfinner Linus Torvalds har ikke for vane å legge bånd på seg. Bildet er fra et et Youtube-klipp i 2012 hvor han ba grafikkortprodusent Nvidia «dra til helvete». Torvalds skriver i denne ukens utvikleroppdatering at han tar et steg tilbake fra kernelutviklingen for å jobbe med seg selv.
Linux-oppfinner Linus Torvalds har ikke for vane å legge bånd på seg. Bildet er fra et et Youtube-klipp i 2012 hvor han ba grafikkortprodusent Nvidia «dra til helvete». Torvalds skriver i denne ukens utvikleroppdatering at han tar et steg tilbake fra kernelutviklingen for å jobbe med seg selv.
17. sep. 2018 - 12:40

– Denne uka ble jeg konfrontert av utviklermiljøet til Linux om min manglende evne til å lese folks følelser. Mine angrep via epost har være både uprofesjonelle og uberettigede – spesielt de gangene jeg har gått til personangrep.

– Disse angrepene har gitt mening for meg siden de har vært et ledd på veien til å gi ut en bedre «patch», men jeg skjønner nå at dette ikke har vært OK – noe jeg er veldig lei meg for. 

Det skriver Linus Thorvalds i sin ukentlige oppdatering til Linux-utviklere verden rundt. Finnen er hjernen bak operativsystemkjernen Linux.

Igjennom mange år

Torvalds tar i eposten oppgjør med sin mangeårige oppførsel etter at han har blitt konfrontert av flere personer i Linux-miljøet den senere tiden. 

Linux-faren skriver at han hele livet har slitt med å sette seg inn i andre menneskers følelser, og at dette har skapt problemer for han på et emosjonelt plan i en årrekke. 

– Jeg er nødt til å endre hvordan jeg oppfører meg. Jeg ønsker å be om unnskyldning til alle jeg har såret eller muligens også har drevet helt bort fra Linux-kernel-prosjektet igjennom alle disse årene, skriver Torvalds. 

Verdens største

For 20 år siden var Linux bare en liten parentes i den store sammenhengen, men i dag kjører stort sett alle tungregnemaskiner med Linux som grunnstamme.

Linux dominerer også store deler av servermarkedet, og nærmere 1,5 milliarder Android-enheter kjører med Linux-kjernen i bunn av sitt operativsystem. 

Dermed har Linux-prosjektet på kort tid blitt et av de mest vellykkede teknologiske samarbeidene i vår levetid, skrev den britiske teknologiavisen The Register i februar i fjor.

– Tråkker hverandre på tærne

Siden 2005 har rundt 13 500 forskjellige utviklere bidratt til prosjektet som baserer seg på åpen kildekode. 

– Vi har gjort dette i 25 år. Et av de vanligste problemer vi har er at utviklerne våre tråkker hverandre på tærne. Dermed har en stor del av jobben vært organiseringen og flyten i koden, slik at uoverensstemmelsene vedrørende prosjektet forsvinner helt, sa Torvalds da han langet ut mot resten av bransjens «overdrevne innovasjonsfokus» i fjor vinter.

De ordene må han nå bite i seg.

– Jeg kommer til å bli borte fra utviklingen en liten stund slik at jeg kan jobbe med meg selv og bli bedre til å respondere på folks følelser, skriver Linux-faren i eposten til utviklersamfunnet og fortsetter:

25 millioner kodelinjer

– Dette har ikke noe med at jeg er utbrent og bare vil forsvinne. Tvert imot er jeg svært motivert til å fortsette med Linux-prosjektet. Jeg må rett og slett bare jobbe med meg selv og fikse noen problemer jeg nå har blitt oppmerksom på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Det opprinnelige hobbyprosjektet til Torvalds er i dag alt annet enn et gutteromsprosjekt. Linux-kjernen støtter mer enn 80 ulike arkitekturer.

Mer enn 1 681 utviklere fra rundt 225 ulike selskaper bidro i løpet av 2016-17 til å videreutvikle kjernen, som nå består av 25 millioner kodelinjer.

I gjennomsnitt legges det til rundt 15 filer og 7 500 kodelinjer hver dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.