ELEKTRONIKK

Graviditetstesten du bare bruker og kaster kan ha kraftigere CPU enn den første IBM PC-en

Men den egner seg ikke til å spille «Doom».

Når dekselet er tatt av på en graviditetstest, avsløres en mengde elektrolikk.
Når dekselet er tatt av på en graviditetstest, avsløres en mengde elektrolikk. Foto: Foone på Twitter
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2020 - 13:00

Twitter-brukeren Foone er en fascinerende kilde for alle som er opptatt av den indre virkemåten til elektronikk. Blant annet.

Nylig dissekerte Foone en tilsynelatende ordinær graviditetstest. Det viste seg at en slik test, som de fleste bare bruker og kaster, inneholder mye interessant elektronikk, inkludert kretskort, fotosensorer, LCD-skjerm og en overraskende kraftig mikrokontroller.

Direktør for marked og tjenester i Nkom, Kamilla Sharma, ser ikke bort fra at flere av dagens bredbåndstilbydere kan bli rene netteiere dersom bredbåndsnettene åpnes for grossister og sluttbrukere.
Les også

Justerer bredbåndsreguleringen: Tre nye selskaper kan måtte åpne nettene sine – tre andre slipper

Har en CPU på 4 MHz

Mikrokontrolleren, som i praksis er en veldig enkel datamaskin, heter Holtek HT48C06 og har en 8-bits CPU som kan kjøres med en klokkehastighet på opptil 8 MHz, avhengig av arbeidsspenningen. I graviditetstesten er spenningen så lav at det antas at klokkehastigheten er begrenset til 4 MHz. 

Om brikken skriver Foone:

– Det er en overraskende komplisert brikke. Du tenker kanskje at den er veldig begrenset fordi den bare har 64 byte med RAM, men den bruker faktisk en pipeline-arkitektur til å håndtere én instruksjon per syklus, noe som gir den temmelig god ytelse til å være en 4 MHz CPU.

– Denne dingsen er sannsynligvis raskere på tallknusing og grunnleggende I/O enn CPUene -som ble brukt i den originale IBM PC-en. Men denne er noe du tisser på og kaster, skriver Foone.

Verdens første IBM PC, som kom i 1981, var utstyrt med CPU-en Intel 8088. Denne var klokket til 4,77 MHz, altså omtrent det samme som Holtek-mikrokontrolleren, men muligens tregere likevel, siden den var basert på en mye eldre arkitektur.

Foone spøker med at akkurat den utgaven som sitter i graviditetstesten ikke kan brukes til å spille «Doom», siden programvaren til brikken er lagret i en ROM som ikke kan programmeres om.  

Devin er designet for å brukes som en autonom programvareingeniør. Her er den i aksjon.
Les også

«Devin»: KI-basert programvareingeniør kan gjøre «alt» på egen hånd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.