BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel-CPU på solenergi

Kjører Quake under Windows uten annen strømtilførsel.

Intel-topp Paul Ottelini og en ingeniør viste tirsdag frem en prosessor drevet av lysenergi på IDF-konferansen i San Francisco.
Intel-topp Paul Ottelini og en ingeniør viste tirsdag frem en prosessor drevet av lysenergi på IDF-konferansen i San Francisco. Bilde: Reuters/Robert Galbraith
16. sep. 2011 - 13:58

Intel viste denne uken frem en ekstremt strømgjerrig prosessor. Brikken er ikke større enn et frimerke og kan drives av solceller.

Prosessoren med kodenavnet «Claremont» greier seg med under 10 milliwatt ved lettere belastning, altså et strømforbruk på nivå med et elektronisk armbåndsur.

CPU-en blir også kalt nær-terskelspenningsprosessor («near-threshold voltage processor»). Selv om testbrikken ikke blir kommersielt tilgjengelig, vil forskningsarbeidet lede til store fordeler i fremtidige produkter, ifølge Intel Labs.

Strømforbruket med nær-terskelspenningskretser kan reduseres til en femtedel eller enda lavere, målt mot dagens standard. De beskjedne effektkravene skal også gjøre det mulig å gi «alltid påskrudd»-funksjonalitet til et bredt utvalg enheter, skriver de i en pressemelding.

- Slike teknologier vil ytterligere fremme [de langsiktige] målene våre om å redusere energiforbruket per beregning med en faktor på 100 eller 1000. Fra applikasjoner som spenner fra massiv databehandling på den ene enden av spekteret til enorm regnekapasitet i lommeformat i den andre, oppgir selskapet.

Intel-sjef Paul Ottelini viste tirsdag frem en pc med Claremont-prosessoren. Maskinens eneste strømkilde var to lamper. Ifølge PCworld som var til stede frøs pc-en når lyskilden ble blokkert.

Under gir selskapet en kort demonstrasjon av Claremont-prosessoren, her brukt til å kjøre spillet Quake under Windows:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.