RESULTATERFINANS

Intel gravlegger Trondheims-satsing

Intel skulle satse 50 millioner på at Trondheim skulle bli en hovedstad for utvikling av optisk kommunikasjon. Nå legger de ned Photonics og kvitter seg med de 11 ansatte.

11. apr. 2002 - 14:28

Intel-selskapet Photonics Technologies AS ble etablert for å utvikle løsninger for optisk kommunikasjon. NTNU-miljøet skulle trekkes inn i forskningen, og stiftsstaden skulle fungere som forsknings- og utviklingsavdeling for denne typen teknologi.

Men nå trekker Intel seg ut av satsingen, og Photonics er under avvikling, bekreftes det fra lokalene i Klæbuveien i Trondheim. Photonics ble bare i overkant av ett år gammelt, og i den tiden fungerte selskapet som underravdeling for en av Intels forskningsavdelinger i San José, USA. De skulle drive med løsninger innen optisk svitsjing, lagring, signalbehandling og -forsterking.

Da selskapet ble lansert i januar i fjor, kunne Per-Eirik Lillerud i Intel-selskapet Giga opplyse at Intel la "et sted rundt 50 millioner kroner" på bordet, mens investeringen i det første driftsåret skulle bli på vel 10 millioner kroner.

Fagmiljøet som håpet på store synergieffekter da Intel etablerte seg i Trondheim, sitter nå skuffet tilbake, skriver Adresseavisen.

- Det er synd at de legger ned. Trondheim har ikke opplevd de ringvirkningene vi håpet på da Intel etablerte seg, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge. Han mener likevel ikke at situasjonen er dramatisk for NTNU, Sintef og forskningsmiljøet i byen. Til det har avdelingen vært for liten, sier han til Adressa.

Han beskylder også forskningsmiljøet ellers i byen for å ha vært for slappe til å trekke Intel inn i sitt arbeid, en type samarbeid som har vært

- Forskningsmiljøet har fått for lite ut av Intels avdeling i Trondheim. NTNU, Sintef og de andre burde ha trukket Intel mer inn i forskningsarbeidet sitt. Intel er tross alt en av verdens største motorer innen IT-forskning, påpeker Hoff. Han mener det akademiske miljøet må spille mer på lag med næringslivet, og viser til eksempler i USA hvor dette har vært vellykket.

Lillerud, som var med og sparket igang satsingen, var svært optimistisk da digi.no intervjuet ham i fjor.

- Vi har i lengre tid hatt øynene på Trondheim og den forskningen som drives på optikk der. I tillegg er Trondheim interessant på grunn av prosess- og laboratorieutstyret "de sitter på der oppe". Med å etablere egen virksomhet i Trondheim får vi tilgang på NTNUs ekspertise såvel som deres avanserte utstyr. Samtidig får de synergieffekten ved at vi - det vil si Intel - bistår i undervisningssammenheng, sa han da.

Valget falt da også på Trondheim over for eksempel IT Fornebu i håp om å dra nytte av fagmiljøene i byen.

- Bakgrunnen for satsingen er at vi har stor tro på NTNU-miljøet. Det er vår bestemte oppfatning at Intel har en naturlig plass i Trondheim. Det har ikke manglet på gode ideer og mange industrielle sjanser for Norge, men vi har aldri kastet oss på toget. Nå har vi muligheten til å ta et nødvendig løft for Norge og gjøre oss gjeldende innen optisk teknologi. Dette toget skal vi ikke la passere, uttalte Lillerud med en entusiasme den generelle nedgangen i IT-sektoren - en nedgang Intel har fått merke - sørget for stumpe denne våren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.