Intel i kraftig medvind

Har ikke vært mer verdt siden 2001.

Intel i kraftig medvind
Intel har troen på økte inntekter i 2015. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Nye markeder og nye lanseringer gir Intel vind i seilene, noe som vises på aksjekursen.

Prosessor-produsenten ser meget optimistisk på 2015, og aksjene deres er per nå verdt mer enn på 14 år.

Intel har tjent på jevnt salg av pcer til bedriftsmarkedet, samt økende behov for brikker til servere. Selskapet har nå 98 prosent av servermarkedet, og leverer store mengder brikker til svært betydningsfulle kunder som Amazon og Google.

Aksjene til Intel steg 4,7 prosent ved stengetid i New York, og ligger på 35,95 dollar. Det er den høyeste prisen siden februar 2001. Verdien har økt med 39 prosent i løpet av året.

Finanssjefen til Intel, Stacy Smith, sa på et pressemøte at selskapet vokser igjen etter to år med nedgang, og 2014 ser ut til å bli et bedre år enn de hadde regnet med.

Intel er altså optimistiske når det gjelder neste år, men det er noen hindringer. Salget av pcer steg i 2014, da mange bedrifter oppgraderte sin maskinvare i løpet av året (blant annet fordi Windows XP ikke lenger støttes av Microsoft), men det er ikke garantert at etterspørselen etter nye prosessorer fortsetter i samme tempo neste år.

Intel håper likevel at flere kunder lar seg friste av nye typer hybrid-pcer i løpet av 2015. Intels Kirk Skaugen mener at de har klart å stanse noe av frafallet fra mer tradisjonelle pcer til dedikerte nettbrett.

Likevel klarer ikke Intel å skape seg en like sterk posisjon i markedet for mobile enheter som de har i pc-verdenen. Selskapet subsiderer produsenter for å bruke deres deler, som egentlig er for dyre til å bakes inn i vanlige nettbrett. Dette betyr tap for Intels mobilavdeling. Intel mener likevel at de ser fremgang også på det markedet, selv om det per i dag koster dem penger.

Intel bestemte seg nylig for å slå sammen mobil- og pc-avdelingene, slik at arbeidsprosessen effektiviseres, og skal være i rute for å overgå målet om å ha sine brikker i 40 millioner nettbrett i løpet av 2014.

Selskaper forventer at deres inntekter vil vokse med «mid single digits», altså rundt fem prosent, i løpet av 2015.

    Les også: