BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel i rute med Merced

Intels prosessorsjef Albert Yu lover at han er i rute med sin kommende 64-bits Merced-prosessor. De første prøvebrikkene skal være klar i sommer, men du må vente ytterligere et år før du kan kjøpe en Merced-server.

Einar Ryvarden
25. feb. 1999 - 11:07

I en bransje der forsinkelser er regelen, ikke unntaket, er det viktig for Intel å berolige sine partnere. I fjor måtte Intel innrømme en seks måneders forsinkelse, men på et møte denne uken i Palm Springs lover selskapet sine partnere at alt går på skinner.

Albert Yu.
Albert Yu.

I løpet av april skal Intel begynne å dele programvaren produsentene trenger for å starte koding av Merced-programvare for alvor, forteller Albert Yu, Intels prosessor-sjef til amerikanske PC Week.

Hittil har programvarehusene bare hatt papirdokumentasjon og programvarebaserte Merced-simulatorer. Nesten hele databransjen planlegger Merced-baserte produkter og en ny utsettelse ville være en katastrofe for Intel.

Med sin 64-bits arkitektur og andre forbedringer skal Merced og etterkommerne løfte Intel og PC-produsentene opp i stormaskindivisjonen. Lanseringen av den nye såkalte IA-64 arkitekturen blir den viktigste lanseringen Intel gjør siden introduksjonen av 80386-prosessoren som løftet PC-brukere fra 16- til 32-bits databehandling. Intel har bare gitt indikasjoner på ytelse, men hinter om en hastighet på én gigahertz, det dobbelte av toppfarten til dagens raskeste Pentium III.

De første maskinene med Merced vil være servere med fire prosessorer, men brikken kan brukes i servere med åtte brikker. Med mindre det dukker opp forsinkelser, vil Intel levere de første Merced-prøvebrikkene til de store PC-leverandørene til sommeren. Selskapet skal da også være klar med de nødvendige støttebrikkene.

Intel viste frem en modell av Merced under sitt møte i Palm Springs denne uken. Engelske The Registry forteller at prosessoren med nødvendig innpakking og kjøleribber veier hele 170 gram og måler rundt 8 x 13 cm.

Operativsystem-leverandørene arbeider også hardt, men her ventes det forsinkelser. Likevel har hele seks leverandører kommet såpass langt at Intel har kunnet starte deres operativsystem på en Merced-simulator. De seks operativsystemene er Windows NT, Novell Netware og Unix-versjonene fra Sun, HP, Silicon Grapics og alliansen IBM/SCO. Også Compaq og Linux arbeider med 64-bits Unix-versjoner for Intels nye prosessorer.

Det har tidligere gått spekulasjoner om at Merced ikke blir rask nok, og at Intel satser mer på neste versjon, som lever under kodenavnet McKinley. Denne brikken ventes i produksjon høsten 2001.

Først i år 2003, forteller Intel, kommer PC-versjonene av de nye 64-bits brikkene. Intel planlegger å lage de såkalte Madison og Deerfield-brikkene med kretsbaner som bare er 0,13 mikron brede, en halvering av dagens smaleste kretsbaner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.