Intel kan lage Opteron-kompatible prosessorer

Intel kan velge å gjøre selskapets forventede 32/64-bits prosessorer for PC-er kompatible med AMDs 64-bits-brikker.

Intel kan velge å gjøre selskapets forventede 32/64-bits prosessorer for PC-er kompatible med AMDs 64-bits-brikker.

Det er lite som tyder på at AMD vil gå til søksmål mot Intel hvis sistnevnte velger å komme med 64-bits-prosessorer som er kodekompatible med AMDs Opteron- og Athlon 64-brikker.

Dette skyldes ifølge News.com et forlik mellom de to selskapet i 1995 om krysslisensiering av teknologier. Ifølge avtalen er det trolig ingenting som hindrer Intel i å lage en klone av AMDs brikker. Talspersoner fra begge selskapene bekrefter, men noen forbehold, dette.

I praksis kan dette bety at programvare laget spesielt for AMDs 64-bits brikker, for eksempel Microsofts kommende 64-bits Windows XP og Windows Server 2003 for datamaskiner med 32/64-bits-brikker, også vil kunne kjøres på maskiner med en tilsvarende brikke fra Intel.

    Les også:

Offisielt har ikke Intel noen slik brikke ennå noen slik brikke, men det ventes at Intel vil demonstrere en brikke i Pentium-klassen som både kan kjøre 32-bits og 64-bits kode under Intel Developer Forum som arrangeres i San Francisco denne uken. Ifølge News.com har teknologien kodenavnet Clackamas.

Hvis det viser seg at Intel virkelig vil lage AMD64-kompatible brikker, vil det for AMD bety at selskapet får kraftig konkurranse på et område hvor selskapet til nå har kunne operere bortimot alene. Samtidig vil AMD kunne slippe å bekymre seg for om utviklere vil lage programvare til selskapets prosessorer, siden den samme programvaren vil kunne brukes sammen med prosessorer fra både AMD og Intel.

Til toppen