Intel kutter prisene tidlig

I all stillhet har Intel kuttet prisene på "Rimi"-prosessorene Celeron med 30 prosent. Dette er innledningen til en pris- og ytelseskrig med konkurrenten AMD til neste år.

Intel har i løpet av året kommet under et stadig sterkere press fra sine konkurrenter, spesielt AMD. Årsaken er de raskt fallende pc-prisene som har fått PC-produsentene til å se seg om etter alternativer til Intels dyrere brikker.

Intel har nå kuttet prisene på billig-prosessorene Celeron med opp til 35 prosent. Priskuttene var ventet i januar, men PC-produsentene fikk tilbud om de nye og billigere brikkene allerede 6. Desember, forteller flere amerikanske nyhetsmedier.

I USA har AMD allerede fulgt opp med tilsvarende priskutt for sin K6-2-brikke og offentliggjort de første nyhetene om etterfølgeren K6-3. I USA koster nå 333 MHz -versjonene av Celeron 115 dollar. Tidligere var Celeron en handikappet versjon av Pentium II fordi den manglet sekundært hurtigminne, men de nye versjonene har fått slikt hurtigminne og ytelsesforskjellen mellom Celeron og Pentium II er blitt mindre.

Foreløpig har ikke Intel hatt behov for å senke prisene på de raskeste Pentium II-brikkene sine på grunnen av et leveranse-underskudd.

- Intel reduserte prisene sine i midten av desember, men her i Norge blir ikke priskutten så store som 35 prosent. Vi bruker både Intel og AMD-brikker og har derfor mottatt informasjon om den nye K6-3, men vet ikke når den kommer i salg, sier Terje Gjeisklid, salgssjef hos den norske PC-produsenten Evercom. Gjeisklid forteller at stadig flere kunder ønsker AMD-prosessorer i sine maskiner, men at Intel fremdeles dominerer Evercoms salg.

I januar setter Intel inn neste angrepsbølge: da lanseres Celeron i en 366 og 400 Mhz-versjon samt nye Pentium II-prosessorer for bærbare PC-er. I februar eller mars skal Intel etter ryktene lansere Katmai, eller Pentium III som den trolig vil bli hetende. Kaimai inneholder en utvidelse av det såkalte MMX-instruksjonssettet - KNI (Katmai News Instructions). Dette gjør at Pentium III vil gi raskere behandling av video, lyd og annen multimedia.

Men AMD sitter ikke stille under angrepene - i januar er selskapet klar med sin K6-3-prosessor. Med K6-3 konkurrerer AMD direkte med Pentium II - K6-3 400 MHz er raskere enn Pentium II 450 MHz. Dessuten planlegger AMD å lansere K7 i løpet av våren for å konkurrere med Pentium II Xeon, Intels server-prosessor.

Til toppen