BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel lanserer to-trinnsprosessorer

Intel vil trolig lansere selskapets nye serie med mobile prosessorer tirsdag. Disse skal være ekstra batterivennlige, blant annet fordi prosessorene kan operere med to forskjellige klokkehastigheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2000 - 09:35

Strømforbruk er alfa og omega når det er snakk om bærbare datamaskiner. Nesten ingenting er verre for brukeren enn at batteriet går tomt på et kritisk tidspunkt - langt unna nærmeste strømuttak.

Derfor vil Intel trolig lansere selskapets neste generasjon av bærbare prosessorer tirsdag. Disse prosessorene er basert på en teknologi med navn SpeedStep, tidligere kjent som Geyserville.

Teknologien gjør det mulig for prosessoren å arbeide med full hastighet når datamaskinen er koblet til strømnettet, mens den arbeider med en noe lavere hastighet når maskinen går på batteridrift. Lavere klokkehastighet reduserer strømforbruket.

I tillegg vil de SpeedStep-baserte prosessorene være laget med en 0,18 mikron prosessteknologi, noe som også skal redusere strømforbruket i forhold til tidligere prosessteknologier.

Det er foreløpig noe uklart hvor rask brikken vil være. The Register skriver at den trolig vil operere med 633 MHz og 500 MHz, mens ZDNet UK mener at det vil komme to brikker, en med klokkehastighet på 650 MHz og en med klokkehastighet på 600 MHz. Også disse brikkene skal arbeide med en hastighet på 500 MHz under batteridrift.

The Register drister seg også til å anslå at en eventuell 633 MHz-utgave vil koste 750 dollar, noe som er en temmelig høy pris, selv for en mobil prosessor.

Onsdag vil også bli en interessant dag. Da skal Transmeta introdusere selskapets første produkt, Crusoe. Også dette skal være en prosessor som skal være svært batterivennlig, samtidig som den skal kunne kjøre vanlige skrivebordsapplikasjoner. Likevel antas det at Crusoe først og fremst vil bli å finne i datamaskiner og liknende i lommeformat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.