BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel med egen prosessor til billig-PC-er

Intel ønsker i større grad å kunne melke det voksende markedet for svært billige, bærbare PC-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. feb. 2008 - 11:31

Interessen for bærbare PC-er som koster en tusenlapp eller to ser ut til å være stor blant. Maskiner som Asus' Eee blir svært raskt utsolgt i de landene hvor maskinen tilbys.

Disse maskinene er svært enkle, har liten skjerm og begrenset ytelse. De benytter gjerne eldre prosessorer som er billige å få tak i i store kvanta. Prosessorene vil likevel være tilstrekkelige til den påtenkte bruken av maskinene, som inkluderer surfing på nettet, enkelt tekstbehandling og meldingsutveksling.

Nå planlegger Intel å introdusere en helt ny prosessor for denne typen maskiner, som selskapet kaller «netbooks». Prosessoren kalles foreløpig for «Diamondville» og vil lages med samme teknologi som den kommende «Silverthorne»-prosessoren, som er beregnet for maskiner i lommestørrelsen.

Dette betyr at selve brikken tar langt mindre plass enn dagens prosessorer. Mindre fysisk størrelse betyr at Intel kan lage flere prosessorer per silisiumskive, noe som reduserer produksjonskostnadene. Ifølge Wall Street Journal vil Intel trolig kunne lage 2600 Diamondville-brikker ut av en 300 millimeters silisiumwafer, i stedet for 600 vanlige prosessorer. Hver Diamondville-brikke vil dekke et areal som er mindre enn 25 kvadratmillimeter.

    Les også:

Diamondville blir i denne størrelsen, selv om bildet sammenligner en Silverthorne-prosessor en 1 penny-mynt.

Ifølge Uday Marty, en av Intels markedsdirektører, skal Diamondville lanseres i løpet av sommeren. Selskapet regner med å selge flere titalls millioner av disse prosessorene innen 2011.

- Det er vår visjon å tilby datamaskiner til den neste halvannen milliarden med brukere, sier Marty i et intervju med Bloomberg. Spesielt vil Intel henvende seg til markedet som Brasil, Russland, India og Kina.

De nye prosessorene vil ha omtrent halvparten av regnekraften til dagens billigste Celeron-modeller. Ifølge Marty skal det være tilstrekkelig til å kjøre de fleste programmer, men ikke flere programmer på en gang.

Til Wall Street Journal sier Marty at selv om de fleste netbook-maskinene nå tilbys av mindre PC-leverandører, vil dette endre seg.

- Jeg ville ikke forvente en lansere uten store navn, sier han, uten å ville oppgi eksempler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.