Intel-oppkjøp i parallell programmering

Kommende utviklerverktøy skal selv håndtere skalering til mange prosessorer.

Intel-oppkjøp i parallell programmering
Bilde:

Moderne flertrådete og flerkjernede prosessorer kan både behandle data parallelt og kjøre flere rutiner fra samme applikasjon samtidig. Med vanlige programmeringsverktøy er det utfordrende å dra nytte av slike egenskaper. Derfor satser prosessorgiganten Intel på å legge til rette for å lage applikasjoner som kan skalere effektivt til å kjøre på mange flerkjernede prosessorer.

I april i år, på Intels utvikler forum («Intel Developer Forum», IDC) i Beijing, kunngjorde senior visepresident Pat Gelsinger initiativet Ct Technology. Hensikten er å forenkle arbeidet med å utvikle applikasjoner som kan kjøre rutiner og behandle data parallelt på flerkjernede prosessorer, ved å tilby spesielt tilrettelagte verktøy som kan integreres i eksisterende utviklingsmiljøer, særlig for programmeringsspråket C++.

Gelsinger lovet betaversjoner av de første Ct-produktene innen årsskiftet.

De siste ukene har Intel kjøpt to små utviklingsselskaper som har spesialisert seg på samme utfordring. Kjøpet av Cilk Arts ble kjent 1. august, mens kjøpet av Rapidmind ble kunngjort 19. august. Kjøpesummene er ikke kjent. Intel overtar de aller fleste ansatte i begge, slår dem sammen med sine egne folk i Ct Technology-avdelingen, og lover integrerte produkter i løpet av neste år.

Cilk Arts kommersialiserer et prosjekt som ble startet på MIT i 1994. Produktet, Cilk++, brukes til å «parallellisere» applikasjoner skrevet i C og C++, slik at de kjører mest mulig effektivt på flerkjernede prosessorer. Cilk ++ omfatter utvikling, testing og utlegging av applikasjoner som skal levere høy ytelse ved kjøring på et antall flerkjernede prosessorer, og skal være spesielt tilrettelagt for å konvertere applikasjoner utviklet uten tanke på å utnytte flerkjernede prosessorer.

Rapidmind ble startet i 2005 under navnet Serious Hack av Michael McCool og Stefanus Du Toit, begge med tilknytning til University of Waterloo i den kanadiske provinsen Ontario. Forretningsideen er å tilby verktøy for å lage applikasjoner som gjør mest mulig effektiv bruk av flerkjernede prosessorer fra Intel og AMD. Produktet heter Sh, og er presentert i boka Metaprogramming GPUs with Sh. Sh kan også brukes på generelle prosessorer, ikke bare grafikkprosessorer.

Både Cilk og Sh er tilgjengelig som åpen kildekode.

James Reinders sitter sentralt i Intels satsing på verktøy for parallell programmering. I et blogginnlegg forklarer han at Intel vil fortsette å selge og støtte produktene til Cilk Art og Rapidmind. Han beskriver hvor likt Intel og disse selskapene tenker, og hvor komplementære produktene er.

Ifølge Reinders vil Ct Technology og den kommende integreringen med Cilk og Rapidmind spille en viktig rolle på Intels uviklerforum i San Francisco 22. til 24. september. Emnet skal også drøftes på konferansen Supercomputing 2009 i den amerikanske delstaten Oregon 14. til 20. november.

    Les også: