BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel saksøkes etter mislykket klon

Et mislykket forsøk på å lage en Pentium-klon er påskuddet for et søksmål som kan kreve opp mot 500 millioner dollar fra Intel.

Eirik Rossen
4. aug. 1998 - 12:58

Ifølge Electronic Engineering Times som var først ute med historien, er bakgrunnen et patent som selskapet International Meta Systems søkte om i mars 1994 og fikk innvilget i november 1996. Patentets nummer er 5.574.927, med tittel RISC-architecture computer configured for emulation of the instruction set of a target computer. I patentregisteret til Chipcom Analyst er det gitt denne mer utførlige beskrivelsen:

"Emulating a target architecture with a RISC architecture by decoding target instructions into a sequence of microcoded instructions and decoding the microcoded instructions into both RISC instructions and other instructions, the other instructions having indirect references to emulated target registers. The other instructions are sometimes referred to as extensions to the RISC architecture."

Det prosjektet til IMS gjaldt, var å lage en RISC-brikke som kunne fungere som en Pentium Pro-brikke ved å emulere Intels standard instruksjonssett. Brikken, kalt Meta6000, skulle være såkalt Socket 7-kompatibel, det vil at den skulle kunne plugges rett inn i et kort beregnet på en vanlig Pentium. Selskapet greide ikke å fullføre dette prosjektet, og solgte patentet til et annet selskap, Tech Search i Chicago.

Det er dette selskapet som saksøker Intel. Jeg har ikke greid å få uavhengige opplysninger om Tech Search i Chicago, det står ikke en gang i Yellow Pages. Det beskrives av amerikanske medier som et selskap som ikke har noen som helst befatning med teknologisk forskning eller utvikling. Det er spesialisert på å kjøpe opp patenter som de opprinnelige innehaverne ikke greier å utvikle videre. Det tjener penger enten ved å selge patentet videre, eller ved å bruke den som grunnlag for søksmål.

Saken mot Intel hviler på en påstand om at Intel urettmessig har gjort bruk av metoder beskyttet av IMS-patentet for å emulere sitt eget instruksjonssett i sine egne brikker, nærmere bestemt Pentium II og Pentium Pro. Tech Search sier de først og fremst søker en minnelig ordning utenfor rettssalen, men at de ikke vil nøle med å kjempe videre dersom Intel ikke går med på deres krav.

Intel avviser søksmålet kontant. Analytikere kontaktet av amerikanske medier tenderer mot å tro at Intel vil kjempe og til slutt seire. En første høring er berammet til 20. august i Chicago.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.