Intel selger lett og billig bærbar på Amazon

«Classmate» med 40 GB disk og valgfri Linux eller Windows koster under 2500 kroner.

Intel selger lett og billig bærbar på Amazon

«Classmate» med 40 GB disk og valgfri Linux eller Windows koster under 2500 kroner.

Intel brukte sitt utviklerforum i Shanghai i forrige uke til å presentere annen generasjon av «Classmate», selskapets alternativ til både XO fra One Laptop Per Child (OLPC) og Asus Eee. Samtidig ble maskinen, under betegnelsen «2goPC», lagt ut for salg på Amazon.com.

Sammenliknet med første generasjon Classmate er det flere avgjørende forbedringer: Fargeskjermen (800 x 480 punkter) er økt fra 7 tommer til 9 tommer (det øker arealet med 65 prosent). Minnet er doblet til en halv gigabyte. Det er integrert et webkamera for stillbilder og video. Man kan velge mellom opptil 4 gigabyte flashminne eller en harddisk på 30 eller 40 gigabyte (maskinene som ble vist i Shanghai hadde 30 gigabyte disk, den som averteres på Amazon har 40 gigabyte). Prosessoren er den samme, en Celeron M i 900 MHz. Det er WLAN etter 802.11b/g, og mesh-nettverk etter 802.11s. Tastaturet er mindre enn på voksne bærbare, nettopp fordi denne PC-en er beregnet på barn i en undervisningssituasjon.

Maskinen kan leveres med ulike varianter av Linux, alt etter hvilket marked den selges i. Windows XP Home er også et alternativ: Microsoft har nettopp lovet at dette systemet skal selges i minst to år til med tanke på nettopp den PC-kategorien som Classmate/2goPC tilhører.

Prisen vil selvfølgelig variere med utrustningen. Modellen med 30 GB disk som ble vist i Shanghai ble opplyst å skulle koste mellom 300 og 500 dollar. Ifølge Forbes blir listeprisen på 2goPC i USA 489 dollar, med 40 GB disk.

Modellen som er lagt på Amazon vil inntil videre bare kunne leveres i USA: Foreløpig kan PC-en bare bestilles med ukjent leveringsdato, og pris er heller ikke oppgitt. I det ytre har den en noe annen utforming enn den som er avbildet på Intels nettsted: Den er bare grå, og den mangler den blå hanken som beskrives i flere av referatene fra Shanghai.

De første tilbakemeldingene fra dem som har prøvd den første generasjonen av Classmate er svært positive, også når de sammenlikner den med XO. Inntrykket er at den nye Classmate har en langt bedre håndtering av nettjenester, særlig multimedia. Hvis også unger i fattige land får smaken for YouTube, er XO sjanseløs i forhold til særlig harddiskvarianten av nye Classmate, heter det. Sammenliknet med Eee er Classmate over 400 gram tyngere. Samtidig gir Windows kombinert med harddisk en maskin som er mer anvendelig, ifølge dem som har prøvd begge.

Dette er den opprinnelige Classmate med 7 tommers skjerm.

Nye Classmate har dimensjonene 221 x 185 x 38 millimeter og veier 1,4 kilogram. De er konstruert med tanke på å tåle fall og støt. Ifølge Intel er det andre komponenter enn disken som går i stykker etter hvert som fallhøyden økes.

I Shanghai kunngjorde Intel to forbedringer for tredje generasjon Classmate/2goPC: Skjermoppløsningen skal økes til 1024 x 768, og den gamle Celeron-prosessoren skal erstattes med Intels nye Atom-prosessorer.

    Les også:

Til toppen