Intel slaktes for prosessorlansering

Intel lanserte i går en lynrask PC-prosessor, men kritikerne er ikke overbevist. Noen kaller det et patetisk PR-stunt.

Det er Thomas Pabst, mannen bak anerkjente Tom's Hardware Guide som går hardt ut mot brikke-gigantens nylige lansering av en 1,13 GHz prosessor basert på Intels Coppermine- teknologi.

Han mener Intel har begått et PR-stunt for å ta tilbake litt av den glansen som konkurrenten AMD stjal tidligere i år.

"Etter det skammelige nederlaget i gigaherz-kappløpet prøver Intel nå å hoppe bukk over AMD. Ved å vri de siste dråpene av effekt ut av den velkjente Coppermine-kjernen har Intel skapt en meget rask prosessor.

Det faktum at det er den mest upålitelige og ustabile prosessor Intel noengang har sluppet oppveies av at det faktum at den sannsynligvis blir umulig å oppdrive" skriver han etter å ha prøvd å teste den nye brikken.

Det kan virke som Intel har tatt snarveier for å banke AMD på målstreken rent PR-messig. AMD skal lansere sine 1,1 GHz-prosessorer om noen uker, og har hatt testutgaver ute hos presse og anmeldere i ukevis allerede. Intel sendte ut noen eksemplarer i slutten av forrige uke, altså like før lanseringen.

I tillegg skippet selskapet de nye prosessorene sammen med et eget hovedkort, hvor de hadde inkludert en spesiell 'micro code update', som er programvarelapping av småfeil på prosessoren.

Pabst fikk prosessoren uten dette hovedkortet, og fikk dermed ikke testet brikkens toppfart i det hele tatt. Når han klokket den ned til 850 MHz, derimot fungerte alt greit, men da er kanskje vitsen borte.

I tillegg leveres prosessoren med Slot1-grensesnitt, noe som gjør at Intel begrenser bruksmulighetene til hovedkort med dette grensesnittet. Intel skal selv ha sagt at de vil bytte til Socket370-grensesnittet, og Pabst mener Slot1-løsningen på denne brikken skyldes at Intel fortsatt vil pushe Rambus som minneløsning heller enn SDRAM.

Intels Pentium4 kommer senere på året, og det samme gjelder AMDs Sledgehammer, som begge vil levere klokkehastigheter godt oppe på 1000MHz-tallet.

Dette bidrar ifølge Pabst til å gjøre 'lanseringen' meningsløs.

Til toppen