Intel varsler det som trolig er slutten på Itanium

Prosessorfremtiden som aldri ble.

Intel varsler det som trolig er slutten på Itanium
Pat Gelsinger, daværende leder for Intels Digital Enterprise Group, viser fram en tokjernet Itanium 9000-prosessor i 2006 Bilde: Intel/Court Mast

I 2017 kom Intel med den aller siste generasjonen av Itanium, prosessorfamilien som selskapet lanserte i 2001 som et 64-bits alternativ for kraftige datamaskiner. Noen stor suksess har Itanium aldri blitt. Til tross har dette Intel har tilbudt denne prosessortypen i betydelig lengre tid enn de fleste nok hadde forventet.

Nå nærmer slutten seg. Ifølge The Register kunngjorde Intel i forrige uke tidspunktet for når selskapet skal slutte helt å produsere Itanium 9700-serien, som var den som ble lansert i 2017. Ifølge The Register er dette de siste Itanium-modellene som fortsatt tilbys. Det er i alle fall de siste, relativt moderne modellene. Den forrige generasjonen, 9500-serien, kom i 2012.

2021

Datoen er 30. januar 2020. Etter dette vil det ikke bli produsert flere Itanium-prosessorer. Selskapet vil likevel fortsette å levere prosessorene en periode, fram til 29. juli 2021. 

De samme datoene gjelder også for to av Intels Scalable Memory Buffer-produkter, C112 og C114.

Intel oppgir at den kommende nedleggelsen av Itanium som produkt skyldes at etterspørselen i markedet har flyttet seg til andre Intel-produkter.

Les også: Prosessorfremtiden som aldri ble