BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel vil åpne forsidebussen for andre

AMD har åpnet Opteron-soklene for andres prosessorer. Nå planlegger Intel å gjøre nesten det samme.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. sep. 2006 - 13:36

AMD annonserte tidlig i sommer plattformen "Torrenza", hvor planen er å la andre prosessor- og maskinvaretilbydere kjøre applikasjonsspesifikke hjelpeprosessorer kjøre side om side med AMDs prosessorer, direkte tilknyttet HyperTransport-systemet. Dette skal gjøres delvis gjennom et nytt ekspansjonsspor, HTX (HyperTransport eXpansion), men AMD åpnet nylig også for at hjelpeprosessorene kan benytte samme sokkel som Opteron (940 socket).

Slike hjelpeprosessorer tilbys allerede av blant annet DRC og XtremeData.

    Les også:

I går fortalte representanter for Intel at også dette selskapet har planer for å gi hjelpeprosessorer raskere og bedre tilgang til de mest sentrale delene av hovedkortet.

Først og fremst gjelder dette en foreslått utvidelse av PCI Express-teknologien. Den er utviklet av Intel i samarbeid med IBM og vil trolig også støttes av AMD.

Forslaget, som kalles "Geneseo", beskriver forbedringer som skal gi raskere forbindelser mellom prosessoren og applikasjonsakseleratorer, som Intel kaller de aktuelle hjelpeprosessorene. Dette kan være brikker spesielt laget for å gi økt ytelse i forbindelse med visualisering av værdata, krevende finansielle applikasjoner, kryptering og dekryptering av kommunikasjon og andre matematiske og fysiske applikasjoner.

- IBM er med på etablere en ny, åpen standard for å koble akseleratorer og hjelpeprosessorer til serverplattformer. I likhet med PCI-X, Infiniband og PCI Express, definerer denne nye arkitekturen en standardbasert tilnærming for å forbedre tilgjengeligheten til generelle servere innen kommende bruksområder, slik som kryptering, visualisering, XML og kompleks, matematisk modellering, sier Tom Bradicich, teknologisjef for System x og BladeCenter-servere hos IBM, i en pressemelding.

Ifølge Pat Gelsinger, daglig leder for Intels Digital Enterprise Group, vil Geneseo være neste skritt på Intel og IBMs tiårsvisjon om et åpent, standardbasert grensesnitt for hele databransjen.

- Geneseo vil møte ny krav og muligheter som kommer med neste generasjon av plattformer, sier Gelsinger i en pressemelding.

Geneseo har allerede vunnet støtte blant en rekke kjente maskinvareprodusenter, men foreløpig ikke AMD og ATI. Men Geneseo skal utvikles i samarbeid med bransjeorganisasjonen PCI-SIG, hvor blant annet disse selskapene er medlemmer.

Til News.com sier Gelsinger det er vanskelig å spå når Geneseo eventuelt vil bli tilgjengelig, men at den trolig vil etterfølge PCI Express 2.0 som ventes å debutere i 2007.

- Det tar typisk 12 til 18 måneder å utvikle en slik teknologi, og ytterligere 12 måneder å få den ut på markedet, sier Gelsinger.

Selv om Intel mener at Geneseo vil bli den vanlige måten for tilkobling av hjelpeprosessorer, forteller Gelsinger at noen selskaper likevel ønsker direkte tilgang til forsidebussen. I stedet for å gi miste disse partner over til AMD, annonserte selskapet i går at det vil lisensiere ut forsidebussteknologien til utvalgte brikkeleverandører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.