MASKINVARE

Intel vil ha Thunderbolt 3 i alle PC-er: integrerer teknologien i prosessoren

Thunderbolt 3 benytter USB Type-C-kontakten.
Thunderbolt 3 benytter USB Type-C-kontakten. Bilde: Kurt Lekanger
26. mai 2017 - 15:08
Vis mer

Det er to år siden Intel lanserte Thunderbolt 3, men foreløpig er det ganske få PC-er med denne «superporten» tilgjengelig i markedet. Det er stort sett de aller dyreste og mest avanserte PC-ene som kommer med denne porten. 

Nå varsler Intel at de gjør to store endringer for å få fart på utrullingen av Thunderbolt 3. I tillegg til å integrere kontrolleren i selskapets prosessorer, vil Intel også gjøre spesifikasjonene åpent tilgjengelige og royalty-fri. 

I dag har PC-produsenter vært avhengig av å bruke en egen brikke («Alpine Ridge») fra Intel for å håndtere Thunderbolt 3, og selskapet har ikke gjort spesifikasjonene tilgjengelig for andre produsenter. 

«Det å frigi Thunderbolt-protokollspesifikasjonen på denne måten ventes å øke utbredelsen av Thunderbolt veldig, ved å oppmuntre tredjeparts brikkeprodusenter til å bygge Thunderbolt-kompatible brikker», skriver Chris Walker, sjef for Client Computing Group i Intel i et blogginnlegg.

Vil gjøre det mulig å bygge tynnere og lettere PC-er

Ved å integrere Thunderbolt 3 i fremtidige prosessorer mener Intel at det vil bli mulig å gjøre PC-ene tynnere og lettere, ettersom Thunderbolt 3 i stor grad er ment å skulle erstatte alle porter. Færre komponenter vil også kunne påvirke strømforbruket positivt, ifølge Intel.

En Thunderbolt 3-port kan brukes til å koble til eksterne USB-mus og -tastaturer, dokkingstasjoner, skjermer med Displayport eller HDMI, eller til å lade PC-en. Det er også mulig å koble SSD-er basert på NVMe-spesifikasjonen direkte til PC-en via Thunderbolt 3, noe som muliggjør enda raskere dataoverføring til eksterne lagringsenheter.

Med Thunderbolt 3 samles «alt» i én port – med USB Type-C-kontakt. <i>Foto: Intel</i>
Med Thunderbolt 3 samles «alt» i én port – med USB Type-C-kontakt. Foto: Intel

«Apple og Intel har samarbeidet om Thunderbolt fra starten, og som bransjeleder i å ta dette i bruk, applauderer vi Intels arbeid med å integrere Thunderbolt-teknologi i sine CPU-er og åpne det opp for resten av bransjen», uttaler Dan Riccio i Apple i Intels pressemelding.

I pressemeldingen opplyses det også om at Microsoft har forbedret plug-and-play-støtten for Thunderbolt 3 i Windows 10 Creators Update, som nå er tilgjengelig. 

Grafen viser hastighetsutviklingen fra USB 2.0 og frem til Thunderbolt 3. <i>Foto: Intel</i>
Grafen viser hastighetsutviklingen fra USB 2.0 og frem til Thunderbolt 3. Foto: Intel
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.