MASKINVARE

USA skal bygge datamaskin med ytelse på 1,5 exaflops

Kraftigere enn alle de neste 160 på topplisten til sammen.

Dagens kraftigste supercomputer, «IBM Summit», har en maksytelse på 200 petaflops.
Dagens kraftigste supercomputer, «IBM Summit», har en maksytelse på 200 petaflops. Foto: Carlos Jones
8. mai 2019 - 05:00

Ifølge Det amerikanske energidepartementet (DOE) skal verdens raskeste superdatamaskin bli bygget i USA innen 2021, melder The Verge

Maskinen, som har fått navnet «Frontier» er forventet å få en ytelse på over 1,5 exaflops, altså 1500 petaflops, eller 1,5 trillioner flyttallsoperasjoner per sekund. Dagens kraftigste, «IBM Summit», har til sammenligning en toppytelse på 200 petaflops.

Kraftigere enn topp 160 til sammen

Det er prosessorselskapet AMD og superdatamaskinprodusenten Cray som skal stå for byggingen av «Frontier», som forøvrig skal ta bolig på samme sted som «IBM Summit», på Oak Ridge nasjonallaboratorium i Tennessee.

Maskinen skal brukes til å utføre avanserte utregninger innenfor forskning på blant annet klima og kjernekraft. 

– «Frontiers» rekordbrytende ytelse vil sikre landets evne til å lede verden i vitenskap som forbedrer livene og den økonomiske veksten til alle amerikanere og hele verden, sa energiminister Rick Perry i en presseuttalelse. 

Ifølge AMD kommer «Frontier» til å ha like mye regnekraft som de 160 kraftigste superdatamaskinene i verden i dag – til sammen. 

Også her i Norge har man begynt å investere stadig større i regnekraft, selv om vi nok ikke kommer opp på exaflops med det første. Nylig gikk Norge inn med 40 millioner i et nordeuropeisk samarbeid om å investere i en superdatamaskin, med ambisjon om å nå minst samme ytelsesnivå som «IBM Summit».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.