MASKINVARE

Intels nye «linjal» åpner for langt mer kompakt petabyte-lagring

Beregnet for 1U-servere.

Intels nye «ruler»-formfaktor skal åpne for langt mer kompakt, SSD-basert lagring i datasentere.
Intels nye «ruler»-formfaktor skal åpne for langt mer kompakt, SSD-basert lagring i datasentere. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. aug. 2017 - 09:47

Intel kom denne uken med flere SSD-relaterte nyheter. Den kanskje mest spennende handler om en ny formfaktor, som selskapet kaller for «ruler», som er beregnet for lagringsservere med høyde på helt ned til 1U, noe som tilsvarer 44,5 mm. Et rack har gjerne en høyde på 42 U.

Tradisjonelt har formfaktoren til lagringsenheter blitt bestemt av behovene til harddisker, som både har skiver og motor. SSD-er består derimot bare av ett eller flere kretskort og kan dermed utformes langt mer fleksibelt, noe formfaktoren M.2 er et eksempel på. 

Heller ikke ruler-formfaktoren behøver å ta hensyn til harddiskenes behov. I stedet skal den være skapt for å kunne romme mest mulig data, samtidig som at de skal kreve så lite kjøling og strøm som mulig. 

Petabyte

En lagringsserver med 1U høyde skal kunne romme så mye som 1 petabyte med data, dersom den benytter SSD-er basert på ruler-formfaktoren og Intels 3D NAND-teknologi. 

Ifølge Techgage, som var blant de første som skrev om dette, trenger man 4U høyde dersom man skal lagre 1 petabyte med data på harddisker som hver kan lagre 10 terabyte.

Ifølge Intel skal selskapet i nær framtid komme med både 3D NAND- og Optane-baserte SSD-er med ruler-formfaktor. 

Intel kunngjorde denne uken også flere andre, nye SSD-produkter, blant annet flere nye modeller med doble porter. Dette gjør det mulig å koble den samme SSD-er til to redundante lagringskontrollere. Også flere andre leverandører, som Samsung, HGST og Toshiba, tilbyr dette fra før.

Leste du denne? Hevder det er det største fremskrittet for datasenteret på et tiår: Dette er Intels nye Xeon Scalable-plattform

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.