BEDRIFTSTEKNOLOGI

Internet Explorer er 20 år

Og klar for å bli pensjonert.

Internet Explorer 1 (til venstre) og 2 i Windows 95.
Internet Explorer 1 (til venstre) og 2 i Windows 95. Bilde: Microsoft; montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. aug. 2015 - 08:31

Internet Explorer fylte 20 år i helgen som var. Den 16. august 1995 ble nettleseren gjort tilgjengelig for Windows 95-brukere i Internet Jumpstart Kit, som var en del av Microsoft Plus!-pakken til operativsystemet.

Mosaic

Den første utgaven var i stor grad basert på en versjon av nettleseren Mosaic, som Microsoft hadde lisensiert av Spyglass. Nettleseren ble noen måneder senere gjort tilgjengelig også for Windows NT, før versjon 2.0 ble utgitt til begge operativsystemene i november 1995. Den samme 2.0-utgaven ble utgitt til Windows 3.1 og Mac OS våren etter.

2.0-versjonen kom med en hel del ny funksjonalitet som manglet i den første utgaven, inkludert støtte for SSL-protokollen (Secure Socket Layer), JavaScript, rammer og HTML 3. Den kom også med en integrert klient for e-post og nyhetsgrupper, samt et importverktøy for bokmerker fra Netscape.

Microsoft utviklet Internet Explorer relativt hurtig på denne tiden, slik at IE3 kom allerede i august 1996, som en del av Windows 95 OSR2 (OEM Service Release). Dette var den første større nettleseren som fikk en viss støtte for CSS (Cascading Style Sheets). Det var også i denne at den blå e-en, som har fulgt Internet Explorer fram til i dag, ble introdusert. Nettleseren kunne nå vise bilder og spille av MIDI-filer.

Les om IE3-lanseringen i digi.no

Nettleserkrigene

Selv om det nok var en viss konkurranse mellom særlig IE og Netscape også før lanseringen av IE4, så økte nok intensiteten litt da IE4 ble lansert den 1. oktober 1997. Som det fortelles i dette innlegget, hadde noen natt til denne dagen plassert en diger IE-logo på plenen foran hovedkontoret til Netscape.

Platen med logoen ble raskt oppdaget, veltet og sprayet over med teksten «Netscape Now». Deretter plasserte ansatte i Netscape en to meter høy statue av Mozilla, selskapets maskot, oppå IE-logoen, slik at det så ut som om Mozilla hadde overvunnet Internet Explorer. Flere bilder av det hele finnes her.

Til syvende og det likevel Internet Explorer som stakk av med seieren. Allerede med Windows NT 4.0 i 1996 fulgte nettleseren med operativsystemet. Det bidro unektelig til IEs utbredelse. Men samtidig ble Internet Explorer i årene som fulgte også ansett av mange som den beste nettleseren.

Fikk stor betydning: Internet Explorer 6 er klar 

IE6

I 2001 kom Microsoft med Internet Explorer 6, sammen med Windows XP. Dette var den absolutt mest seiglivede utgaven av Internet Explorer til nå. Ikke bare unnlot Microsoft å komme med noen ny utgave før i 2006. Men helt fram til våre dager er det Windows-brukere som benytter IE6 fordi de benytter webbaserte systemer som kun støtter denne ene nettleseren.

Dette bidro til at IE6 etter hvert ble virkelig forhatt blant webutviklere, som stadig måtte ta hensyn til at denne nettleserne tolket mye webinnhold helt annerledes enn datidens moderne nettlesere.

I løpet av perioden hvor Internet Explorer ikke ble videreutviklet, nådde nettleseren sitt absolutte toppunkt i utbredelse. Trolig ble nettleseren benyttet av mer enn 90 prosent av alle pc-brukere. De fleste andre benyttet enten Netscape, Opera eller Mozilla.

Men det at Internet Explorer ikke ble videreutviklet i denne perioden, åpnet også nye muligheter for nye og gamle konkurrenter. Siden 2004, da Firefox ble lansert, har markedsandelen til Internet Explorer falt mer eller mindre kontinuerlig, også om man bare regner med pc-plattformen.

Innrømmelse: IE6-tabbe hjemsøker ny Internett Explorer 

Ut av dvalen

Microsoft sammenligner IE6 med ni år gammel melk.
Nølingen med å skrote IE6 gikk etter hvert så langt at selv Microsoft sammenlignet bruk av nettleseren med å drikke ni år gammel melk. Bilde: Microsoft
Da Microsofts IE-team etter hvert ble vekket fra dvalen, var det for sent. De andre nettleserne hadde løpt fra IE, ikke minst når det gjaldt støtte for nye eller kommende webteknologier. Microsoft har siden 2006 jobbet hardt for å innhente dette forspranget, uten å komme med så veldig mye nytt på egenhånd.

Det er først med IE11 at Microsofts nettleser hadde fått omtrent like bred og god støtte for webteknologier som de konkurrerende nettleserne. Og med IE11 ble det slutt.

Riktignok spiller IE11 fortsatt en rolle i Windows 10, men nettleseren er der bare av historiske årsaker og skal ikke videreutvikles. Tiden har løpt fra den gamle nettleseren, og Microsoft gjør lurt i å starte med relativt blanke ark.

Microsoft med nedtelling: Håper endelig å ta livet av IE6 

Edge

Det er nettleseren Edge som nå er i ferd med å overta for IE10. Med denne satser Microsoft på en helt annen takt i nettleserutviklingen.

I stedet for å bruke 20 år på 11 utgaver, kan det komme 11 utgaver på ett år. Sannsynligvis blir det litt færre, men nye utgaver av Edge skal rulles ut raskt og hyppig, slik at ny funksjonalitet raskt blir gjort tilgjengelig for webutviklerne og brukerne.

Internet Explorer har hatt stor betydning for utviklingen av weben, men langt fra alltid med positivt fortegn. Vi gratulerer Internet Explorer med dagen som var, men håper samtidig at vi ikke sees særlig ofte igjen.

Ny nettleserstrid: Mozilla er misfornøyd med Windows 10 

Kilder: Microsoft, Wikipedia

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.